2024.03.29, Péntek
Mélygarázzsal, sétánnyal és zöld területtel gazdagodott a Városliget - videó
Fotók: MTI

Mélygarázzsal, sétánnyal és zöld területtel gazdagodott a Városliget - videó

mti, magyarepitok.hu

2020.12.07. 09:10

A Dózsa György úti mélygarázs a WEST HUNGÁRIA BAU mint fővállalkozó és az Épszerk mint szerkezetépítő alvállalkozó kivitelezésében épült meg.

Hirdetés

A budapesti Dózsa Gyögy úton a Liget Budapest Projekt részeként átadták a Múzeum Mélygarázst és a felette kialakított sétányt. A Városliget melletti mélygarázs a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. mint fővállalkozó és az Épszerk-Pannónia Invest Kft. mint szerkezetépítő alvállalkozó kivitelezésében valósult meg.   


A nemzeti képtár alkotásai díszítik a mélygarázst

A három szinten összesen 800 férőhelyes, tágas beálló helyekkel rendelkező mélygarázs teljesen akadálymentes, a területén elektromos töltőket és családi parkolóhelyeket is kialakítottak.

Külön beállót kaptak a mozgássérültek járművei és a motorosok. A kerékpárosoknak a garázs legfelsőbb szintjén egy saját lehajtóval biztonságosan megközelíthető, öltözőkkel és zuhanyzókkal kiegészített zárt biciklitárolót is kialakítottak.

A mélygarázs különlegessége, hogy a belső terei a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Vasarely Múzeum gyűjteményéből 12 kiemelkedő magyar mester egy-egy remekművét idézik meg, Moholy-Nagy Lászlótól Keserü Ilonán, Maurer Dórán és Bak Imrén át Victor Vasarelyig.


Sétány, park és pihenőtér épült a felszínen

A Múzeum Mélygarázs térszint feletti részén – az egykori bazaltkockás autóparkoló helyén – egy új sétány, a Városligeti Promenád jött létre, melynek középső pihenő zónájában hangulatos esti világítás és modern ülőbútor kombinációk is helyet kaptak. 

A most megújult területen több mint tízezer négyzetméternyi új zöldfelület került kialakításra a Néprajzi Múzeum új épülete és a Dózsa György út-Ajtósi Dürer sor sarkára tervezett Városligeti Színház között. 

A területre több mint 100 lombos fát, 4000 cserjét és mintegy 40.000 virághagymát és évelőnövényt ültettek.

A sétány és a park határán egy 600 négyzetméteres, ülőbútorokkal kialakított pihenőtér várja a látogatókat.


Az autómentesítésnek további projektjei lesznek

A vasárnapi átadón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, az egykori Felvonulási tér úgy újult meg, hogy az autóforgalmat a föld alá terelték. Naponta átlagosan több mint ezer gépkocsi fordul itt meg, ehhez képest most egy nyolcszáz férőhelyes mélygarázs jött létre, amely a lehető legmodernebb lehetőségeket kínálja. A miniszter szavai szerint Budapest szívében új tér nyílik meg, amely lehetővé teszi az átjárást a Stefánia úttól egészen a Hősök teréig. 

Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa közölte, hogy hétfőtől a nagyközönség számára is megnyílik a most átadott parkoló.

A járványveszély idején este hét órától reggel hétig ingyenesen lehet használni, ahogyan minden más garázst, de a környéken lakók később is kedvezményt kapnak majd.

Arra is kitért, hogy a mélygarázs megnyitása a Városliget autómentesítésének fontos mérföldköve, amelyet a tervek szerint további lépések követnek. "A Városliget a jövőben is új zöldfelületekkel fog bővülni, az eddigi 60 százalékos zöldfelületi arány 65 százalékra fog nőni, egyebek között a korábban lebetonozott felületek visszazöldítésével" - jegyezte meg a miniszteri biztos. Baán László emlékeztetett arra, hogy a már teljesen szerkezetkész Néprajzi Múzeum átadása jövőre lesz, akárcsak a Magyar Zene Házáé.

Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója is megerősítette, hogy a Városliget autómentesítése még nem ért véget. 

"A Liget Budapest Projektnek köszönhetően az elkövetkezendő időszakban a tervek szerint további mélygarázsok épülnek, és a Kós Károly sétány valódi, autóforgalom-mentes sétánnyá alakításával egy zöldebb és sokkal élhetőbb park lesz a Liget" – fogalmazott a vezérigazgató.

HelyiWest Hungária Bau Kft.VárosligetmélygarázsÉpszerk-Pannónia Invest Kft.