2024.04.19, Péntek
Ezek a kulturális fejlesztések várhatók idén
A Néprajzi Múzeum építkezése (Bernát Benjamin/magyarepitok.hu)

Ezek a kulturális fejlesztések várhatók idén

magyarepitok.hu

2021.01.18. 07:54

Már zajlik a Makovecz Imre életművét megőrző beruházási program, és 2021-ben megújul a Magyar Nemzeti Múzeum tagintézményeként a balácai római kori villagazdaság is.

Hirdetés

Idén is rendelkezésre állnak a kulturális ágazatban szükséges források, több mint 22 milliárd forint garantálja az ágazati beruházások és fejlesztések folytatását – áll az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményében.

A fejlesztések a színház mellett kiterjednek

  • a cirkuszra,
  • a múzeumokra,
  • a könyvtárakra,
  • a levéltárakra,
  • a közösségi intézményekre,
  • az állatkertekre
  • és az egyéb előadóművészeti intézményekre is.

 

Felújítják az Artistaképzőt is

Jelenleg is zajlik a szolnoki Szigligeti Színház és a debreceni Csokonai Színház, valamint annak játszóhelyeként működő Latinovits Színház felújítása, továbbá a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház, a kecskeméti Katona József Színház és a budapesti József Attila Színház rekonstrukciójának tervezése. Elkészültek a veszprémi Petőfi Színház felújításának tervei is.

A debreceni Latinovits Színház projektjét a helyi Társ-95 Kft. és a fővárosi Laterex Építő Zrt. vállalta el.

Idén megkezdődik a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Artistaképző iskolájának helyet adó csarnokok felújításának tervezése.

Emellett elindul a Magyar Nemzeti Levéltár nagyszabású fejlesztési programja, amelyben megvalósul az Országos Levéltár főépületének rekonstrukciója és a Lángliliom utcai raktár és kutatási bázis korszerűsítése és bővítése is.

 

Megfelelően halad a Néprajzi Múzeum építése

Folytatódik a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Erdély tájegységének második fejlesztési üteme:

épül a kisvárosi egység, már elkészült több falusi porta és a nyárádgálfalvi unitárius templom.

A beruházás folytatása és ezzel párhuzamosan a kiállítások létrehozása az idei esztendő fő feladata.

A Néprajzi Múzeum Városliget melletti főépületének kivitelezése is az ütemezésnek megfelelően halad, intenzíven zajlik az új állandó kiállítás előkészítése. A Néprajzi Múzeum a ZÁÉV Zrt. és a Magyar Építő Zrt. kivitelezésében épül az Ötvenhatosok terén. A projektben az Óbuda Group a Főber Zrt.-vel konzorciumban a projektmenedzsment, a műszaki ellenőrzés és a költségmenedzsment feladatait látja el.

A Modern Városok Program keretében a győri Xantus János Állatkert, valamint a Munkácsy Mihály örökségét ápoló és népszerűsítő békéscsabai Munkácsy-negyed fejlesztése is menetrendszerűen halad. A győri állatkert új csimpánzháza és kifutója az Euro Generál Kft. munkájával készült el.

 

Indul a Makovecz program

A vidéki beruházások sorában kiemelt figyelmet élveznek a decsi és a szedresi kultúrházfejlesztések, a balassagyarmati színház előkészítése, a tatai könyvtár és művelődési ház beruházása, valamint a nemzetközi hírű, vértesszőlősi régészeti bemutatóhely látogatóbarát fejlesztése is.

Zajlik a Makovecz Imre életművét megőrző beruházási program, amely mintegy 35 hazai településen - például Bakon, Bagodon, Kakasdon, Makón, Sárospatakon és a fővárosban -, valamint határon túli városokban - például Csíkszeredában, Kolozsváron, Temesváron - támogatja az építész meg nem valósult terveinek kivitelezését és az általa tervezett épületek felújítását.

A Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023 projekt részeként 2021-ben megújul a Magyar Nemzeti Múzeum tagintézményeként a balácai római kori villagazdaság, továbbá elkészül a székesfehérvári Szent István király Múzeum teljes rekonstrukciója is. Ennek köszönhetően jövőre megnyílik az Árpád-ház korát bemutató, nagyszabású kiállítás.

HelyiLaterex Építő Zrt.Óbuda Groupkulturális központFőber Zrt.Euro GenerálTárs-95 Kft.