2024.05.19, Vasárnap
Magyarország első fedett kerékpáros fapályája Kőbányán épül meg
Illusztráció (Envato)

Magyarország első fedett kerékpáros fapályája Kőbányán épül meg

mti, magyarepitok.hu

2021.05.05. 15:38

Már zajlik a kivitelezés a 700 millió forintos projektben.

Az év végéig elkészül a 700 millió forintos projektben épülő kőbányai velodrom – derült ki a projektet bemutató szerdai sajtótájékoztatón. Magyarország első fedett kerékpáros fapályája nemcsak a versenysportot szolgálja majd, de alkalmas lesz arra is, hogy a gyerekek időjárástól függetlenül a gyakorlatban tudják benne elsajátítani a kerékpározás alapjait.

A csarnokot és az alépítményeket a Szeghi Stúdió tervei alapján a közbeszerzésen nyertes Graboplan Kft. készíti el., a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) elvárásainak megfelelő, 3. kategóriás fapályát a német Velotrack szállítja. Az épület a sátor jellege miatt nem lesz fűthető, de évente 300 napon át lehet majd használni. A kivitelezés már zajlik.

 

Nagy lépés a magyar bringasport életében

A Kőbányai BringAréna ugyan nem mérhető egy nemzetközi versenyek rendezésére is alkalmas, több ezer nézőt is befogadni képes, fedett csarnokhoz, mégis rendkívül jelentős lépés a sportág életében.

A 4500 négyzetméter alapterületű, fémszerkezetű ponyvacsarnokban egy 200 méter hosszú, 6 méter széles, döntött kanyarú fapályát helyeznek el.

A csarnokban lesz egy alagút, hogy a pálya belsejébe biztonságosan be lehessen jutni a kerékpárosok zavarása nélkül, ezen kívül egy vizes blokk szolgálja ki a sportolókat és a 100 fős lelátón helyet foglaló nézőket.

 

bringarena.hu

 

Hosszú és gondos tervezés eredményeként készül el

Mivel idehaza jelenleg nincs fedett kerékpáros pálya, ezért Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a szerdai sajtótájékoztatón

a kerékpársport és az egész magyar kerékpározás ünnepének nevezte a mai napot.

Utalt rá, hogy a Magyar Kerékpáros Szövetség az Emmi évenkénti infrastruktúra támogatásaiból 2014 óta 370 millió forintot gyűjtött össze erre a célra, ám ez nem lett volna elegendő a kivitelezéshez, ezért április 26-i döntésével a kormány 337 millió forinttal kiegészítette az összeget.

Hozzátette: bízik benne, hogy 270 nap alatt befejeződik a projekt.

 

A velodrom közepén egy külön KRESZ-gyakorló pályát alakítanak ki

 

A magyarok több, mint kétharmadának van kerékpárja

Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke arról beszélt, hogy a Velodromot nemcsak a pályakerékpárosok, hanem a sportág többi szakágának versenyzői is használni fogják, és végeznek majd benne edzéseket. Utalt rá, hogy a kerékpározás népszerűsége ma páratlan, a 9,7 millió magyarból ugyanis 6,5 milliónak van saját biciklije és további egymillió is használ még kerékpárt.

Eisenkrammer Károly, a Vuelta Sportiroda igazgatója, a projekt vezetője azt mondta, Európában szinte egyedülálló, hogy egy olyan országnak, amelynek van kerékpásportja, nincs fedett pályája.

"Húsz, harminc, de inkább ötven éves adósságot törlesztünk a velodrom megépítésével"

- hangsúlyozta, majd utalt arra, hogy a magyar pályakerékpáros versenyzők eddig Bécsbe voltak kénytelenek kiutazni ahhoz, hogy edzhessenek.

 

Sportos környezetet gazdagít a velodrom

A Kőbányai Önkormányzat 15+5 évre biztosítja a Sportliget területén azt a másfél hektáros telket, ahol a létesítmény felépülhet. D. Kovács Róbert, a X. kerület polgármestere úgy fogalmazott, hogy a pálya egy olyan helyszínen valósulhat meg, amely a sport szolgálatára hivatott, hiszen a közelében több szabadtéri sportpálya mellett a közelmúltban egy futókört is építettek, felújították az Újhegyi Uszodát és egy aszfaltos pumpapályát is terveznek létesíteni.

Helyiépítőipari cégekBudapestkerékpárKőbányaGraboplan Kft.velodromSzeghi Stúdió