2024.03.19, Kedd
Megkezdődött Görgei Artúr lovasszobra és a Fehérvári rondella rekonstrukciója
Fotók: Balogh Zoltán/MTI

Megkezdődött Görgei Artúr lovasszobra és a Fehérvári rondella rekonstrukciója

magyarepitok.hu

2021.06.18. 08:00

A leromlott állapotú szobor megszépítésére azért nyílik lehetőség, mert a Nemzeti Hauszmann program keretében a Várkapitányság elkezdi a Fehérvári rondella felújítását.

Hirdetés

Rendszeresen beszámolunk a Budai Várnegyedben zajló felújítási és műemlék helyreállítási munkálatokról. Csütörtökön arról közölt hírt a Várkapitányság, hogy

megkezdődött Görgei Artúr budai Várban álló lovasszobrának restaurálása, a Fehérvári rondella rekonstrukciója és a környező várfalak felújítása.

Az alkotást daruval szállították el a budai Várból, hogy megkezdődhessen a restaurálása. A mára már leromlott állapotú szobor megszépítésére azért nyílik lehetőség, mert a Nemzeti Hauszmann program keretében a Várkapitányság elkezdi a Fehérvári rondella felújítását – tájékoztatott a Várkapitányság.

 

 

A rondella falait teljes egészében lebontják majd újjáépítik

A közlemény emlékeztet, hogy a szakértői vizsgálatok szerint mára a védmű szerkezete menthetetlenné vált, falai nem javíthatók, így a felújításhoz a rondella 1950-es években épült falait először teljes egészében el kell bontani, majd újjá kell építeni.

A rekonstrukciót gondos előkészítő munka, régészeti próbafeltárások és geofizikai vizsgálatok előzték meg.

A visszabontás régészeti megfigyelés mellett zajlik majd, melynek során feltárják az erődítményt, azonban annak műemléki és régészeti korú szövetei nem fognak sérülni, az építési munkák során pedig a jelenlegi bástya kőanyagát használják fel

 − hangsúlyozza a Várkapitányság.

 

Cél, hogy a Budai Palotanegyed a várfalak mentén körbesétálható legyen

Közleményük szerint a Nemzeti Hauszmann program fő céljai között az is szerepel, hogy a budai Várban élők és az idelátogatók a várfalak mentén körbejárhassák a teljes Budavári Palotanegyedet.

A Fehérvári rondella és a József főhercegi palota rekonstrukcióját követően a látogatók a nyugati várfal eddig elzárt szakaszán sétálhatnak végig, egészen a Csikós udvarig.

Mint a közlemény felidézi, Görgei Artúr szobra 1998 óta áll a Fehérvári rondellán. Marton László alkotása ifj. Vastagh György második világháborúban ledöntött Görgei-szobra alapján született; az eredeti mű még a Hadtörténeti Múzeum mellett, az Esztergomi rondellán állt.

A szobor talapzatán a hadvezér neve eredeti alakban, Görgeyként szerepel, de miután az 1848-as forradalom iránti rokonszenve miatt akkoriban elhagyta családnevéből a nemesi származására utaló y betűt, az utókor egyre gyakrabban Görgeiként hivatkozik rá.

A teljeskörűen restaurált Görgei-szobrot a Fehérvári rondella elkészülte után visszaállítják eredeti helyére.

A munkálatok során kiemelten odafigyelnek arra, hogy a lehető legkisebb mértékben zavarják a Várban élők nyugalmát. A Tóth Árpád sétányhoz kapcsolódó átjárót és a rondellát a felújítás ideje alatt nem lehet majd megközelíteni, a rondella környezetében és a Palota úton táblákon jelzik a gyalogosok számára az ideiglenesen lezárt útvonalakat - közölte a Várkapitányság.

HelyiBudapestBudai VárműemlékfelújításVárkapitányság Nonprofit Zrt. Nemzeti Hauszmann Program