2024.04.26, Péntek
Lánchíd-felújítás: már szállítják az első oroszlánszobrot a restaurátor-műhelybe
Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Lánchíd-felújítás: már szállítják az első oroszlánszobrot a restaurátor-műhelybe

mti, magyarepitok.hu

2021.08.05. 10:17

Az A-Híd kivitelezésében megújuló történelmi jelentőségű fővárosi híd felújításán a számos restaurálási feladat közül a leglátványosabb az oroszlánszobrok renoválása.

Hirdetés

Folyamatosan írunk a Lánchíd felújításáról, amit a Budapest Közlekedési Központ (BKK) beruházásában az A-Híd Zrt. végez el. Legutóbb a híd pályaszerkezetét alkotó acélelemek érkezése kapcsán írtunk a projektről, de korábban egy részletes sajtótájékoztatóról készült beszámolónkban a restaurátori feladatokról is közöltünk már részletes információkat. Most annak kapcsán számolunjk be a Lánchíd-felújításról, hogy leemelték az első oroszlánszobrot talapzatáról az ikonikus helyszínen csütörtök délelőtt.

 

Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

 

Az oroszlánok 1852-ben kerültek a Lánchídra

Elsőként a pesti hídfő egyik oroszlánját emelték le, a másikat a következő napokban, a budai hídfőn állókat pedig augusztus második felében viszik el.

Az oroszlánok három kőtömbből állnak, eddig csak össze voltak cementezve. A szobrokat most is három részben emelik le

- mondta el Puskár Anett, az A-Híd Zrt. kommunikációs vezetője a helyszínen.

 

 

A szobrok egy újpesti műterembe kerülnek restaurálásra. Az oroszlánok akkor kerülnek vissza a helyükre, amikor a Lánchidat visszaadják a közúti forgalomnak.

Puskár Anett kitért arra is, hogy az oroszlánokhoz - amelyek 1852-ben kerültek fel a Lánchídra - sok legenda fűződik.

Az egyik ezek közül, hogy a híd négy oroszlánszobrát alkotó szobrász, Marschalkó János a Dunába ugrott, amikor kiderült, hogy az oroszlánoknak nincs nyelvük. Ez azonban nem igaz, a helyszínen is meg lehetett tekinteni, hogy az oroszlánoknak van nyelvük - mondta.

 

 

Így restaurálják az oroszlánszobrokat

A restaulásás során elsőként megnézik mennyire stabil a szobrok szerkezete, mivel a mészkőszobrokat az időjárás is megviseli.. Ezután a szobrokat vegyszerrel megtisztítják, majd hozzálátnak a javításokhoz-

 

 

A restaurátorok csak azokat a részeket állítják helyre, amelyek eredetileg is megvoltak. Így a szobrok szájában felül továbbra is csak szemfogak lesznek, de a kitört alsó fogakat kijavítják.

 

Jól haladnak a hídfelújítás munkái

 

 

Puskár Anett kifejette még: a Lánchíd felújítási munkálatai az ütemterv szerint haladnak. A közúti forgalomnak várhatóan 2022 végén adják vissza a hidat, így addigra a négy oroszlánszobor is visszaérkezik a hídfőkre.

Az első oroszlánszobor leemelésénél jelen volt Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója, Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke és Borsi Dávid, a BKK kommunikációs vezetője és szóvivője is.

Galéria

HelyiA-Híd Zrt.műemlékfelújításhídfelújításhídépítésBKKLánchíd