2022.05.18, Szerda
Szentendrén adták át a Kincses Kultúróvoda 2021 elismeréseit
Fotó: kormany.hu

Szentendrén adták át a Kincses Kultúróvoda 2021 elismeréseit

MTI

2021.11.18. 15:00

A pályázat egyik fő célja, hogy a kulturális tartalmak és értékek minél sokrétűbben épüljenek be az óvodák helyi pedagógiai programjába.

Hirdetés

Harmincegy óvoda nyerte el a Kincses Kultúróvoda 2021 címet és az ezzel járó másfél millió forintos támogatást. Az elismeréseket szerdán adták át Szentendre egyik óvodájában.

Az ünnepélyes átadáson Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy már hatéves kor előtt fontos elindítani a gyerekek közösségben való nevelését, az otthonról hozott értékekkel pedig a gyerekek akkor válnak igazán közösséggé, ha van, aki azzá kovácsolja őket. Az államtitkár elismerését fejezte azoknak az óvodapedagógusoknak, akik pályázatukkal vállalták, hogy a gyerekeket ilyen kicsi korban is múzeumba, koncertre viszik és megismertetik őket a kultúra területeivel.

Vitályos Eszter, az Emmi európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára arra emlékeztetett, hogy a gyerekek életében az első néhány év meghatározó, későbbi fejlődésük múlik azon, megkapják-e az érzelmi biztonságot, hogy milyen kulturális alapokat kaptak, miként fedezik fel a világot és hogyan helyezik el magukat benne.

A gyerekek felnevelésének felelőssége a szülőké - folytatta -, közvetlenül utána azonban az óvodapedagógusok szerepe következik, a jövő generációnak sorsa az ő kezükben is van.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a kormány minden tevekénységének egyik legmeghatározóbb mozgatórugója a családok támogatása, amit a családtámogatási intézkedések is tükröznek. A Kincses Kultúróvoda ahhoz a családpolitikához intézkedéshez csatlakozik, amellyel elindult az óvodafejlesztési program országszerte. A pályázat egyik fő célja, hogy a kulturális tartalmak és értékek minél sokrétűbben épüljenek be az óvodák helyi pedagógiai programjába - emelte ki Vitályos Eszter.

Az államtitkár köszönetét fejezte ki a pedagógusoknak a helytállásért a koronavírus-járvány időszakában.

A Kincses Kultúróvoda pályázatot 2015 óta hirdetik meg. A nyertes pályázók három éven keresztül viselhetik a kitüntető címet; az óvodák a cím adományozását igazoló dísztáblát helyezhetnek el intézményük épületén, az elnyert másfél millió forint támogatás révén pedig lehetőséget kapnak egy komplex kulturális programcsomag kidolgozására és megvalósítására is a 2021-2022-es nevelési évben. 

HelyiSzentendreóvodafejlesztéspályázatKincses Kultúróvoda