2022.11.28, Hétfő
Vadmacska fajmegőrzési program: konferenciát tartottak őshonos pesti kisragadozókról
Fotó: parkerdo.hu

Vadmacska fajmegőrzési program: konferenciát tartottak őshonos pesti kisragadozókról

Budakeszi Vadaspark

2021.12.05. 15:00

A Budakeszi Vadaspark, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Pilisi Parkerdő együttműködésében zajló Vadmacska Fajmegőrzési Programhoz kapcsolódóan szakmai konferenciát rendezett a Budakeszi Vadaspark.

Hirdetés

„A lopakodás nagymestere végveszélyben” című esemény előadói a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, a Fővárosi Állat- és Növénykert, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága, a Pilisi Parkerdő, valamint a Budakeszi Vadaspark szakemberei voltak.

A Vadmacska Fajmegőrzési Program a Budakeszi Vadaspark, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Pilisi Parkerdő Zrt. együttműködésében, az Agrárminisztérium támogatásával 2021 márciusában indult. Célja a főváros közeli erdőségekben, a Budai-hegyekben, a Pilisben és a Visegrádi-hegységben élő, genetikailag tisztavérű vadmacskák és a hibridek arányának megismerése, a vadmacska-populáció élőhelyének, szaporodási feltételeinek feltérképezése és viselkedésének monitorozása, hosszú távon pedig a fajmegőrzés.

A fokozottan védett, a Kárpát-medencében őshonos kisragadozó egyedei az eddig ismert élőhelyeken túl – a Dunántúli- és az Északi-középhegység, a Gödöllői-dombság, a Mecsek, a Villányi-hegység, a Dráva menti, valamint az Alföld egyes ártéri erdei – az utóbbi időben a Börzsöny mellett az ország leglátogatottabb, a Pilisi Parkerdő által kezelt erdőkben, így a Budai-hegységben is felbukkantak.

A fajmegőrzési program terepi vizsgálatainak megkezdését, vagyis a vadkamerák kihelyezését követően a Budakeszi Vadaspark szakmai konferenciát tartott, hogy a partnerségben együttműködő szakemberek még pontosabb képet kaphassanak a vadmacska életmódjának vizsgálatához kapcsolódó más tudományterületek eredményeiről is.

A szakmai konferencia a fajmegőrzés súlyponti kérdéseivel foglalkozott: a vadmacskát veszélyeztető tényezőkkel, a faj terepi, etológiai és genetikai vizsgálatának, valamint állatorvoslásának lehetőségeivel, továbbá a természetközeli erdőkezelés és a vadmacska potenciális élőhelyei közötti összefüggésekkel, hatásokkal.

Szabó Péter, a Budakeszi Vadaspark igazgatója elmondta: a konferenciának fontos eredménye az összefogás, amelynek keretében lehetőség nyílt a vadmacska életmódjának vizsgálatához köthető különböző tudományterületek, az általuk felhasznált módszerek megismerésére. Ez kohéziót teremt a különböző tudományágak között a közös cél, a vadmacska-fajmegőrzés érdekében.

A szakmai konferenciáról készült videó itt tekinthető meg:
 

 

HelyiBudakeszi VadasparkDuna-Ipoly Nemzeti ParkFővárosi Állat- és NövénykertvadmacskakonferenciaBudai-hegységPilisi ParkerdőVisegrádi-hegység