2024.03.19, Kedd
Kiállítás nyílik Vértes György rockfotóiról a Kossuth Klubban
Illusztráció: unsplash.com

Kiállítás nyílik Vértes György rockfotóiról a Kossuth Klubban

MTI

2022.01.24. 10:39

A Locomotiv GT-t, a V'Moto-Rockot, Csepregi Évát és a Hobo Blues Bandet is fényképezte több mint négy évtizede tartó pályája során Vértes György könnyűzenei fotós, akinek hétfőn nyílik kiállítása a fővárosi Kossuth Klubban.

Hirdetés

A tárlat a 2020-ban útra kelt vándorkiállítás utolsó állomása. Az eddig nyolc városban bemutatott képek az NKA Hangfoglaló Program magyar könnyűzenei örökség megőrzését szolgáló alprogramja támogatásával február 10-ig láthatók - közölték a szervezők.

Vértes György volt képszerkesztő, legismertebb munkái azonban a popzenéhez kötődnek. A kiállítás anyagát képező nyolcvan fotón szereplő zenészek sok esetben a barátai is.

"Ha a kölcsönös tisztelet megvan, sokkal jobban dolgozunk. Mindegy, hogy a fotón Csepregi Éva vagy a P. Mobil látható, hiába tetszik egyik-másik műfaj jobban, a teljesítményt elismerem, a képeimmel pedig megtisztelem az adott művészt. Szerintem megfér egy fotós életében Zoltán Erika és a Pokolgép" - mondta korábban Vértes György.

Az Egy rockfotós naplója című kiállítást először 2020 márciusában Budakalászon láthatta a közönség, majd a koronavírus-járvány miatti korlátozások után azon az őszön előbb Szentendrére, majd Debrecenbe jutott el a tárlat.

A második lezárást követően, 2021 nyarán Szolnokon láthatták az érdeklődők Vértes György képeit, szeptemberben Marosvásárhely főterén, az Apolló palotában, később Tatán, Szegeden és az év végén Miskolcon mutatták be.

Vértes György 1956-ban született, a Pesti Műsornál kezdett dolgozni, ahonnan először küldték zenei rendezvényekre fotózni. Az első komolyabb rockzenei felkérése Pálmai Zoltántól érkezett, így kezdte a Hobo Blues Bandet és a P. Mobilt megörökíteni. Tíz évig fotózta a V'Moto-Rockot, ő készítette a Gyertyák című album lemezborítóját.

A Hungarotonnál legalább ötven lemezborító őrzi a képeit. Az elmúlt évtizedekben nemcsak hazai, de számos külföldi sztárt fotózott, köztük például Mike Stern amerikai gitárost.

A Kossuth Klubban hétfőn nyíló kiállítást Rozsonits Tamás zenei újságíró rendezi, a megnyitón a Hangfoglaló Program alprogramját vezető Vass Norbert és a kollégiumot irányító Cselőtei László mellett Vértes György is beszél, bemutatva a képeit. A fotók a tárlatról három könnyűzenei iskolához kerülnek, hogy ott az osztálytermeket és folyosókat díszítsék.

Helyikiállításfotókkoncertekkönnyűzene