2024.03.28, Csütörtök
Sokszínű programkínálat várja az érdeklődőket a Budavári Palotanegyedben az ünnepi hosszú hétvégén
Illusztráció: unsplash.com

Sokszínű programkínálat várja az érdeklődőket a Budavári Palotanegyedben az ünnepi hosszú hétvégén

MTI

2022.03.09. 10:00

A látogatók többek között ingyenes hagyományőrző és családi programokon, különleges kiállításokon, valamint irodalmi előadásokon vehetnek részt a Várkert Bazárban, a Főőrségben, a Csikós udvaron, valamint a Budavári Palotában - olvasható a Várkapitányság Nonprofit Zrt. közleményében.

Hirdetés

Mint írják, pénteken "Lészen ágyú!" - Gábor Áron és a székely hősiesség címmel új tárlat nyílik pénteken a Főőrség épületében. A székely ágyúöntő hős egyetlen megmaradt ikonikus rézágyúja mellett a forradalom és szabadságharc meghatározó alakjaihoz kötődő ereklyék is megtekinthetők mindennap. A kiállítás a Várkapitányság támogatásával a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Székely Nemzeti Múzeum együttműködésében valósul meg.

A tájékoztatás szerint Vershaza címmel az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) társkiállítása a Himnusz, a Szózat és a Nemzeti dal együttes bemutatására vállalkozik. A Hauszmann-sztori című tárlat frissített tartalommal péntektől új helyszínen, a Budavári Palota déli összekötő szárnyában látható, az újjászületett Szent István-terem feletti kiállítótérben. A kiállítás a Szent István-terembe váltott belépőjeggyel látogatható keddtől vasárnapig.

Pénteken múltidéző huszárjárőr-szolgálat indul a Nemzeti Lovas Díszegység, a Honvéd Huszár Díszalegység, valamint a Magyar Huszár és Hagyományőrző Szövetség lovasaival.

A Várkert Irodalom Aposztróf Est sorozatának részeként látható az ".egy nő, több mint csak asszony." című előadás pénteken a Várkert Bazár rendezvénytermében, ahol betekintést nyerhetnek a nézők a történelmünket meghatározó nők életébe, valamint megidézik Szendrey Júlia naplóját és levelezését is - emlékeztet a közlemény.

A Nem engedünk a '48-ból! című sétán az érdeklődők bejárhatják az 1848-49-es forradalom és szabadságharc helyszíneit a budai Várban.

A Budai Várséták programján 12. és 15. között díjmentes regisztrációs jegy megváltásával lehet részt venni.

Március 15-én egész nap ingyenes programokkal várják a látogatókat a Várkert Bazárban és a Budavári Palotanegyedben. A nemzeti ünnep alkalmából az összes kiállítás díjmentesen lesz megtekinthető. Az érdeklődők egyebek mellett megismerhetik a XVIII-XIX. századi magyar katonai és lovas hagyományokat, valamint interaktív előadásokon vehetnek részt. A Zenélő Budapest Huszárzenekara jóvoltából ünnepi fúvószenekari koncertet tartanak.

A Várkert Bazár rendezvénytermének aulájában március 15-én ingyenes programok várják a családokat, melyek részeként többek között gyerekeknek szóló huszárkiképzést, kézműves foglalkozásokat, valamint bábjátékokat tartanak. Este a helyszínen tartják este a Színésznők forradalma című előadást - áll az összegzésben.

HelyiPalotanegyedVárkert BazárBudai VárSzékely Nemzeti MúzeumHadtörténeti Intézet és MúzeumVárkapitányság Nonprofit Zrt. március 15programok