2024.04.26, Péntek
Az utolsó simításokat végzik a Lánchíd pesti pilonjának kőfelületein
Fotók: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

Az utolsó simításokat végzik a Lánchíd pesti pilonjának kőfelületein

magyarepitok.hu

2022.09.30. 09:00

Megszépültek többek között a kapuzaton lévő oroszlánfejek és a fölöttük lévő címerek.

Hirdetés

 Lendületesen haladnak a kőmunkák a Lánchídon. A legrégibb dunai híd rekonstrukcióján az A-Híd Zrt. dolgozik a Budapesti Közlekedési Központ megbízásából, a folyamatról rendszeresen beszámol lapunk.

A kivitelező cég ma egy bejáráson mutatta meg a jelenlegi állapotot, az eseményen fotósunk is részt vett. A pesti pilon kőfelületein már az utolsó simításokat végzik. A két kapuzaton összesen mintegy 4400 négyzetméter gránit- és mészkőfelület állapotfelmérését, tisztítását, javítását kezdték meg még tavasszal a kőfaragók.

Nemcsak az ősszel visszatérő oroszlánszobrok, hanem a talapzataik is megszépülnek: a Lánchíd pesti oldalán lévőket hamarosan befejezik a kivitelező szakemberei. (A kőoroszlánok restaurációjáról cikket és fotókat is közöltünk.) Ezek a talapzatok az átkelő 1945-ös felrobbantásakor szétestek, és az akkori technikával, illetve rendelkezésre álló anyagokkal 1949-ben építették újjá őket.

 

Fotók: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

 

Most felújították a talapzatokat borító gránitlapokat, az északi oldalon lévő felirata pedig a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) javaslatának megfelelően kerül fel a hídra. Régi fényében pompázik majd a „Széchenyi Lánczhíd” felirat is, amelyet a híd II. világháború utáni újjáépítésekor nem tudtak helyreállítani. Felvésték és már aranyozzák.

  

 

A díszek is visszakerültek a helyükre

Az A-híd szakemberei az utolsó simításokat végzik a pesti pilon kőfelületein, ahol tavasszal kezdődtek a munkák. Megszépültek a pesti kapuzaton lévő oroszlánfejek és a fölöttük lévő címerek, amelyek megújításán szintén a helyszínen, a kapuzatokat körülölelő állványról dolgoztak a restaurátorok.

 

 

A Lánchíd kapunyílásainak erősen szennyezett, oroszlánfejes záróköveiről – a műhelyben restaurált oroszlánszobrokhoz hasonlóan – különleges vegyszeres pakolásokkal távolították el az elgipszesedett, fekete réteget. Az oroszlánfejek fölötti koronás címerek 1996-ban kerültek az átkelőre, a javítandó elemeket az épen maradt részekről vett szilikonminták segítségével pótolták.

A pesti pilonra már visszaszerelték a köveket díszítő 60 kis rozettát (a rózsaszirmokat formázó fém épületdíszeket) és 26 nagyobb díszöntvényt is, amelyeket a híd „új”, kékesszürke színére festettek. A felújított gránit- és mészkőelemeket a pilon egyes részein még patinázzák és víztaszító szerrel kezelik.

 

 

 

Mindeközben a Lánchíd felújítása továbbra is az ütemterv szerint halad:

 

• befejeződtek a bentmaradó acélszerkezetet érintő jelentősebb javítási munkák;

• a rozsdásodás elleni védelem már a pesti és a budai parti nyílásokban felállított sátrakban folytatódik;

• a pesti oldalon, a hídra felvezető járdaszakaszokon elkezdődött a közvilágítás vezetékeihez szükséges árkok ásása és a védőcsövek telepítése.

A dunai átkelő rekonstrukciója 2021 tavaszán kezdődött az A-Híd Zrt. kivitelezésében és a tervek szerint 2023-ban fejeződik be, de az útpálya már ez év végén elkészül.

 

Galéria

HelyiA-Híd Zrt.hídfelújításBKKLánchíd