2024.04.25, Csütörtök
Műemléki épületben kap otthont az Új Szent János Kórház és Szakrendelő új pszichiátriai részlege
Fotó: Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő/Facebook

Műemléki épületben kap otthont az Új Szent János Kórház és Szakrendelő új pszichiátriai részlege

magyarepitok.hu

2022.09.03. 10:00

A részleg pincével, földszinttel, két szinttel és beépített tetőtérrel rendelkezik, valamint nettó 5387 négyzetméter alapterületen helyezkedik el.

Hirdetés

Az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő kialakítása keretében a 27. számú épület felújításával és bővítésével új, 101 ágyas pszichiátriai részleg jön létre. A kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési felhívás az európai uniós közbeszerzési értesítőben jelent meg az Egészségügyi Infrastruktúra Fejlesztő Nonprofit Kft. kiírásában. Az ajánlatokat szeptember 28-ig várják.

Mivel a 12. kerületi, Diós árok 1-3. cím alatt található épület műemléki, így a teljes felújítás a műemléki hatóság felügyelete és a műemléki szakértő javaslatai mentén halad, figyelembe véve az orvos-szakmai igényeket, valamint az építészeti-műszaki minőségi elvárásokat.

 

Így helyezik el az egyes funkciókat

A műemléki épület pince+földszint+2 szint+beépített tetőtér kialakítású, és nettó 5387 négyzetméter alapterülettel rendelkezik, amelyben 101 ágyas pszichiátriai részleg nyer majd elhelyezést.

A pinceszint belső udvarokban történő bővítésével helyezik el az általános igényeket szolgáló funkciókat (pl. könyvtár, tornaszoba, tankonyha), valamint a meglévő épület pinceszinti felújításával erre a szintre kerülnek az egyes kiszolgáló funkciók, úgy, mint raktárak, központi öltözők, gépészeti és elektromos terek.

A földszinten 3 osztály funkciói kapnak helyet, melyek mindegyike kertkapcsolattal rendelkezik a tervezett kialakítással:

  • Az Aktív részleg földszinti tereiben betegszobák, kiszolgáló funkciók és közösségi terek kerülnek a keleti szárnyban, saját belső udvarral, 17 ággyal.
  • A Nappali kórház terei a keleti udvarbeépítésben és a földszintes szárny tereiben helyezkednek el.
  • A Pszichoterápiás osztály betegszobáit és egyéb szükséges tereit a nyugati szárnyban alakítják ki, 15 ággyal.
  • A földszint északi szárnyába a járóbeteg-ellátás egyéb terei kerülnek.

Az első emeleten helyezik el az

  • az Aktív részleg második szintjét a keleti szárnyban 18 + 6 ággyal,
  • a Rehabilitációs osztály első szintjét a nyugati oldalszárnyban a szükséges funkciókkal, 9 ággyal,
  • illetve a Pszichoterápiás osztály 3 további szobáját 9 ággyal.

Az északi szárny itt a vezetőség működéséhez szükséges tereket és a kiszolgáló funkciókat tartalmazza.

Az épület második emeletére kerül

  • az Aktív részleg fölé a Gerontológia osztály, 12 ággyal,
  • valamint a Rehabilitációs osztály második szintje a nyugati oldalszárnyban a szükséges funkciókkal, 12 ággyal, a teraszok részleges beépítésével.
  • Az északi szárny irodahelyiségeket és a kiszolgáló funkciókat tartalmazza.

Az épület tetőterébe kerülnek

  • az épület gépészeti rendszerei (szellőzőgépek egy része, hűtő-fűtő rendszerek gépei),
  • illetve a meglévő beépítés tereibe az északi lépcsőház mellé két pszichológusi dolgozószobát alakítanak ki körülbelül 50 négyzetméteren.

A munkálatok tartalmaznak továbbá teherhordó fal bontási munkálatait, tetőszerkezet építést és felújítást, szerkezetépítési-, építészeti - szakipari munkákat, hűtés - fűtés - szellőzésre vonatkozó munkákat, erős - és gyengeáramú munkákat, tűzvédelmi rendszer kialakítását, továbbá fa és kőrestaurátori munkálatokat.

 

A megmaradó épületrész belső átalakításakor egy liftaknát és egy füstmentes lépcsőházat létesítenek

Az épület déli udvarában épül meg a földszinti és pinceszinti funkciókat kiegészítő beépítés, melyhez körülbelül 500 négyzetméteren kell kiemelni a földet. Az északi oldalon a sprinkler tartály és a két lift földmunkája 130 négyzetméter alapterületet érint. Ehhez munkagödör-megtámasztást kell majd alkalmazni. A meglévő épület utólagos vízszigetelése az északi oldalon jár földmunkával a vízszigetelési tervek alapján.

Az épület alapozása a határoló homlokzati falak és a közbenső főfalak alatt beton sávalap, változó alapozási síkkal. Mivel a tervezett beépítés alapozása mélyebbre kerül, mint a meglévő szerkezeteké, így utólagos aláalapozásra lesz szükség az érintett homlokzati szakaszokon. Az új beépítés a pinceszinten monolit vasbeton lemezalapra, a földszinten sávalapra készül. Az új liftek süllyesztékei lemezalap szerkezetűek, a meglévő épület sávalapozásához igazított alsó síkkal kialakítva.

Az épület homlokzati falai, belső főfalai, valamint a függőleges közlekedést biztosító lépcsőházi magok határoló falai a felmérések szerint körülbelül 45 - 84 centiméter vastagságúak, általában kisméretű tömör téglából falazott szerkezetek, melyek keresztmetszete felfelé csökken az egyes szinteken.

Az új udvarbeépítés pinceszinti szerkezetei monolit vasbeton szerkezetként készülnek, falas szerkezetként a belső térben pillérekkel kiegészítve. A földszinten vasbeton tartószerkezet készül az elbontásra kerülő épületszárny raszteréhez igazított pillérvázas rendszerben. A tetőszinti ráépítést acél szerkezetek alkalmazásával alakítják ki, a minél kisebb födémterhelés miatt.

A födémek átalakítása, megbontása kizárólag a szükséges mértékben fog történni. A meglévő pinceszinten a teljes padozat cseréje szükséges a vízszigetelés kialakításához. Az épület meglévő padlástéri zárófödémén külön acélszerkezetekkel kell megoldani a gépészeti rendszerek elhelyezését.

A felújítás során teljesen elbontják a két, az épülethez „hozzáragasztott” toldalékot (az egyik a pszichológia helyiséget, a másik raktárt tartalmazza), illetve az épület déli főbejáratánál lévő földszintes közlekedőt, tárgyalót és folyosót tartalmazó épületrészt is. Ebben az esetben a teljes elbontás az alap, aljzat, főfalak, válaszfalak és a födém vasbeton szerkezetére értendő, így födémbontási munkák is a feladatot képezik.

A felújítás során megmaradó épületrész belső átalakításakor egy liftaknát és egy füstmentes lépcsőházat létesítenek az épület belső részében, aminek a helyén a vasbeton födémet el kell bontani. Ez érinti a földszinti, az 1. emeleti és a 2. emeleti födémeket. Ezt követően kell megépíteni a liftaknát és a lépcsőket.

A déli bővítmény tetőszerkezete ferde síkú monolit vasbeton lemez, felette szaruzat közötti hőszigeteléssel és fémlemez fedéssel. A második emeleti bővítmények könnyűszerkezetűek, laposteteje PVC vízszigetelésű, a magastetős részeken cserépfedésű. Az új liftek fémlemez fedést kapnak deszkázaton, a szükséges, minimális lejtéssel és szigeteléssel a vasbeton lemez fölötti rétegrendben.

A meglévő tetőszerkezet kubatúrája megmarad, azonban a szerkezet rekonstrukciója a felújítás része. A tetőszerkezet felújítása során különös figyelemmel kell eljárni az ideiglenes esővédelem kialakításánál, javasolt a tetőszerkezet szakaszos bontása.

Az akadálymentesítési feladatok során többek között akadálymentes rámpát építenek, vakvezető sávot építenek ki és festenek fel, korlátokat szerelnek fel, táblákat helyeznek ki Braille írással, továbbá akadálymentes mosdókat és wc-ket alakítanak ki.

HelyiBudapestkórházfejlesztéspszichiátria