2024.03.29, Péntek
Árpád-kori templomrom újult meg a fővárosi agglomerációban a Market közreműködésével

Árpád-kori templomrom újult meg a fővárosi agglomerációban a Market közreműködésével

magyarepitok.hu

2022.10.15. 15:25

A magyar magasépítő vállalat szerepvállalásának köszönhetően az építészeti örökségünk megóvását célzó országos program valósul meg, amelynek ez volt az első lépése.

Hirdetés

Október 14-én Tökön átadták a település határában megújult Árpád-kori templomromot. A műemlék újjáépítése a Market Építő Zrt. társadalmi felelősségvállalásával valósult meg, a magyar építőipari cég által életre hívott ROM vándorprogram első állomásaként, amely a magyar építészeti örökség felfedezését, megóvását és népszerűsítését célozza meg.

A projektben a környéken összegyűjtött eredeti kövek felhasználásával erősítették meg a középkori falakat, rendezték a templomrom környezetét és megteremtették annak két irányú megközelíthetőségét.

Az 50 millió forintos költséggel helyreállított különleges atmoszférájú szakrális emlékhely mostantól a nagyközönség előtt is nyitva áll, és várja látogatóit a hazai, illetve nemzetközi túra- és zarándokmozgalmak megújult célállomásaként - derült ki a ROM Vándorprogram közleményéből.

A kivitelezés és a vándorprogram részleteit bemutató átadóeseményen Dr. Vukoszávlyev Zorán, az Építési és Beruházási Minisztérium építészetért és műemlékvédelemért felelős helyettes államtitkára; Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója; Belecz Péter, a ROM Vándorprogram igazgatója és Bősze András, Tök polgármestere vett részt.


Tízéves, félmilliárdos programot visz végig a Market, országszerte megújítva a templomromokat

Scheer Sándor beszédéből kiderült, Belecz Péter másfél évvel ezelőtt kereste meg az ötletével, és megmutatta a magyarországi templomromokról összeállított gyűjtését. „Ezt követően összeültünk, kidolgoztuk a ROM vándorprogramot, és eldöntöttük, hogy erre a célra rászánjuk a kollégáink munkáját.”

Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója

Hozzátette, a töki templomrom megújulásához sok előkészítő munkaórára volt szükség, miután egy ilyen felújítás jelentős szellemi munkát is igényel. „A vándorprogramot tíz évesre tervezzük, és évi 50 millió forinttal összesen félmilliárd forintot szánunk erre a folyamatra, amelyben évi 2-3 templomromot teszünk majd rendbe.”

A ROM Vándor program célja a romok felkutatásával, szakszerű helyreállításával, valamint a romemlékek környezetének megújításával valósul meg. A hosszú távra tervezett program több mint száz romemlék feltérképezésével és mintegy 50 bejárásával kezdődött, amelyek után 12 műemlék lett előzetesen kijelölve - áll a közleményben.


Közel száz önkéntes vett részt a Market dolgozói közül a rom megújításában

„Minden egyes esetben arra törekszünk a felújítások elvégzése során, hogy méltó módon viszonyuljunk a történelmi hagyatékhoz, és olyan minőségi munkát hagyjunk magunk után, amihez legalább 25 évig nem kell hozzányúlni" - fogalmazott Scheer Sándor. "Mind munkatársaink, mind a bevont szakemberek az adott rom építészeti örökségének értékeihez, annak identitásához illesztve tervezik meg a rekonstrukciós folyamatot. Így megőrizzük azt a több évszázados értéket, amit ezek az épületek rejtenek."

Ugyanakkor azt is fontos elemként emelte ki, hogy közelebb hozzák az emberekhez ezeket a helyeket, az életük részévé tegyék őket, ahová minőségi szabadidős programokat szervezhetnek.

"A töki templomrom megújításában önkéntes munka keretében közel száz kollégánk vett részt. A szakmai feladatok mellett Market összefogással valósítottuk meg a műemlék környezetének rendezését is” - árulta el.

Végezetül Scheer Sándor a többi építőipari vállalatot is hasonló kezdeményezésekre biztatta. "Nagyon szeretnénk, ha követnék a példánkat, minden céget arra biztatunk az ágazatban, hogy kézzel fogható programokat dolgozzon ki, amivel hatékonyan tud segíteni, és ne egy bankszámlát keressen, ahova pénzt utalhat."


Ez lesz a következő lépés

A ROM Vándor program keretében előkészítés alatt van a második helyszín a Veszprém megyei Aszófőn, a Kövesdi templomromnál. A munkálatok a szakági partnerek mellett ugyancsak a Market Építő Zrt. önkéntes munkatársainak bevonásával történnek.

A közlemény zárásként hangsúlyozza, a ROM Vándor a Market Építő Zrt. hosszú távú társadalmi felelősségvállalási (CSR) programja, amely elősegíti ezen megismételhetetlen atmoszférájú építészeti örökség minőségi rehabilitációját. "Az építőipar kiemelt szereplőjeként a vállalat egy olyan komplex programot hozott létre, amely kapcsolódik a tevékenységéhez, illeszkedik a hitvallásához, értéket teremt, gazdagítja épített környezeti örökségünket, és országosan kiterjeszthető" - olvasható az összegzésben.

Galéria

Helyitársadalmi felelősségvállalásTökMarket Építő Zrt.műemlékfelújítás