2024.04.20, Szombat
Építészetileg is kimagasló elemekkel újul meg a csepeli Jedlik Ányos Gimnázium
Fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu, Látványtervek: BimGroup

Építészetileg is kimagasló elemekkel újul meg a csepeli Jedlik Ányos Gimnázium

magyarepitok.hu

2022.10.05. 10:18

2023 szeptemberében nyitja meg kapuit a 6500 négyzetméterrel kibővített Jedlik Ányos Gimnázium, melynek kivitelezése a LATEREX Építő Zrt. munkájával jön létre.

Hirdetés

Szerkezetkész a Jedlik Ányos Gimnázium (JÁG): elérte a legmagasabb pontját a Csepel elismert közintézményének felújítását és bővítését célzó projekt. Az építőipari hagyományoknak megfelelően megszervezett bokréta-ünnepség a Himnusz közös éneklésével kezdődött, amelyet a csepeli Auth Henrik fúvószenekar kísért. 

Fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

Sztankov Attila, a LATEREX Építő Zrt. vezérigazgatója megosztotta a résztvevőkkel ünnepi gondolatait: „Megragadom én is ezt a pillanatot, hogy megköszönjem a kollégáimnak az eddig elvégzett munkájukat, és ennek eredményét.”

A vezérigazgató beszédéből megtudhattuk, hogy eddig 140 ember összehangolt munkája volt szükséges ahhoz, hogy az elmúlt 10 hónapban a munkaterület átvételétől eljuthassunk odáig, hogy az épület legmagasabb pontjához elért szerkezetet ünnepelhessük. Ezalatt a 10 hónap alatt el kellett készülnie a bontásnak, a mélyalapozási munkáknak, a szerkezetépítésnek és egy nagyon speciális acélszerkezetnek. A régi épületet teljes mértékben korszerűsítik a gépészeti és elektromos rendszerekkel együtt, továbbá teljesen megújul a homlokzat új nyílászárókkal, valamint a hőszigeteléssel. Mindez egy olyan időszakban, amikor a világon szinte versenyt futnak a cégek az erőforrásokért, a nyersanyagokért és az energiáért.

 

Az építészeti szemszögből is kimagasló acélszerkezet 84 méter hosszú

A projekt részeként továbbá:

  • új épületszárnyat alakítanak ki,
  • számos sportolási lehetőséget építenek ki,
  • liftekkel biztosítják az akadálymentes közlekedést,
  • valamint új kápolnát, imatermet és parkolókat is építenek.

„Biztosan állíthatom, hogy egy maximálisan környezettudatos létesítmény jön létre, mely a lehető legoptimálisabban lesz működtethető. Ez még inkább elmondható az új épületszárnyról, ahol egy XXI. századi megjelenésű épület valósul meg külsejében és tartalmában egyaránt” – emelte ki Sztankov Attila.

Az építészeti szemszögből is kimagasló acélszerkezet gyakorlatilag az épület ötödik homlokzata: 84 méter hosszú, 25 méter széles, felülete 1800 nm, súlya pedig 100 tonna.

„Mivel közel van cégünk telephelye, ezért több munkavállalónk és/vagy gyermekeik is itt végeztek a gimnáziumban vagy itt tanulnak jelenleg. Bízunk abban, hogy a jövőben is sok kollégánk gyermeke fogja ezt az intézményt választani, és büszke lesz arra, hogy a szülei valósították meg. Mindent meg fogunk tenni, hogy jövő szeptemberre teljesen elkészüljünk, és egy olyan épületet építsünk itt a diákoknak, tanároknak, ami egy igazi közösségteremtő épület” – zárta gondolatait Sztankov Attila.

 

A projekt magas szakmai tudást kíván a kivitelezőktől

Az eseményen elhangzott továbbá, hogy jelenleg ez Magyarország legnagyobb iskolafelújítási beruházása. Így a beruházásnak köszönhetően a modern kor igényeinek megfelelő iskolával gazdagodik a kerület, lehetővé téve a jövő nemzedékének minőségi oktatását.

dr. Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter kifejtette:

„ Ebben a nehéz helyzetben is a kormány ígéretet tett arra, hogy torzók nem maradnak, minden megkezdett építkezés be fog fejeződni. Csepel hosszú ideig a munkásvilággal volt egyenlő, de mindig tudtuk, hogy ez csak egy kommunista időszaknak a mesterséges ideológiája volt. Látszik már, hogy egy grandiózus építkezéssel van dolgunk, ami a következő évtizedekre egyedülállóan színvonalas kereteket fog biztosítani az itteni oktatásnak. Tudjuk, hogy a Jedlik mit jelent Csepelnek, hogy a középiskolai oktatás legfontosabb része mindig is a Jedlikben történt. Nagyon sok csepeli járt ide, ezért az iskola sorsa a város életével szorosan összefonódott. Gratulálok azoknak, akik megálmodták és megtervezték a beruházást és köszönet azoknak, akik dolgoztak és dolgoznak rajta. Biztosak vagyunk abban, hogy az ide járó generációk hosszú időn keresztül fogják dicsérni azokat, akik ezt a létesítményt megteremtették. Szeretnék sok sikert kívánni a befejezéshez.”

Németh Szilárd kormánybiztos úr, a Jedlik Ányos Gimnázium egykori diákjaként szólt a meghívottakhoz:

„Szeretném megköszönni a koncepcióterv megalkotóinak azt a színvonalas munkát, amivel elkészítették azokat a terveket, amiket a kisfilmben is láttunk.”

„Ez a harmadik esemény a területen, és mindig valami esős, hideg, szeles időben kellett a rendezvényeket megtartanunk. Az építkezés sem 23-24 fokos irodákban zajlik, hanem bizony ilyen cudar körülmények között is, vagy épp nyáron 40-42 fokos melegben dolgoztak a szakemberek az ő vezetésükkel. Nekik és a munkatársaiknak is köszönetemet szeretném kifejezni. A jövőért vívott küzdelmet az nyeri meg, akinek van víziója. Itt Csepelen nekünk van egy nagy közös víziónk, ez pedig a Jedlik Ányos Gimnázium megújítása. Hajrá Jedlik! Hajrá Csepel!” – tette hozzá a kormánybiztos.

Ezt követte a bokréta és az építési helyszín megáldása Spányi Antal, székesfehérvéri megyepüspök úr által. A bokréta felhelyezését követően az esemény zárásaként a résztvevők élőzenekar kíséretében közösen elénekelték a Szózatot, majd a szervezők közös épületbejárásra és állófogadásra invitálták a vendégeket.

 

Galéria

iskolafelújításHelyiBudapestúj iskolaépületCsepelLaterex Építő Zrt.Jedlik Ányos Gimnázium (JÁG)