2024.03.19, Kedd
Ezen az útvonalon épül meg a főváros közlekedésének új ütőere - videó a Déli Körvasútról

Ezen az útvonalon épül meg a főváros közlekedésének új ütőere - videó a Déli Körvasútról

magyarepitok.hu

2022.12.08. 08:00

Az Európai Bizottság által kiválóra értékelt projekt kivitelezését a V-Híd Zrt. végezheti el.

Hirdetés

A Déli Körvasút projekt során Kelenföld és Ferencváros állomások között bővítik a vasút kapacitását. A fejlesztés célja, hogy több elővárosi vonat közlekedjen az agglomeráció és Budapest között, a vasút pedig az új megállók és kapcsolatok révén versenyképessé válhasson, és nagyobb szerephez jusson Budapest közlekedésében. A vonalszakasz a MÁV Zrt. 1-es, Budapest−Hegyeshalom−Rajka vasúti fővonalának része, ezáltal kiemelt nemzetközi jelentőséggel is rendelkezik.

A kivitelezést a V-Híd Zrt. végzi el, a kiviteli tervezés a Kontúr Csoport Kft. munkájával valósul meg.

Az alábbi videónkban áttekintés adunk arról, hogyan fest jelenleg a fejlesztéssel érintett terület.

 

A projekt során a pesti oldalon 600 méter hosszan 4 vágány, a budai oldalon 1800 méter hosszan 3 vágány, további 1700 méter hosszan pedig 4 vágány épül ki, továbbá két új megálló épül (Pesten a Közvágóhíd, Budán a Nádorkert megállóhely), emellett hozzávetőleg 1500 méter hosszan speciális zajárnyékoló falat emelnek.

Pesten kettő, míg Budán öt helyszínen épülnek és újulnak meg a vasúti hidak. A beavatkozások során a már meglévő kétvágányos műtárgyakat szélesítik három- illetve − néhány helyen − négyvágányosra, melyhez új felszerkezetek kialakítása is szükséges. A szomszédos területek egyszerűbb megközelíthetősége és a biztonságos átkelés érdekében öt új gyalogos-kerékpáros aluljárót alakítanak ki.

A tervezési fázist követően a látványos kivitelezői munka várhatóan 2023-ban kezdődhet meg, és a tervek szerint 2027 végére fejeződhet be.

HelyiBudapestvasútfejlesztésV-Híd Építő Zrt.Déli körvasútKontúr Csoport Kft.