2024.04.19, Péntek
M3 metró: madár motívumok utalnak az egyik megújuló állomáson a térnek nevet adó ferences rendre - VIDEÓ
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

M3 metró: madár motívumok utalnak az egyik megújuló állomáson a térnek nevet adó ferences rendre - VIDEÓ

m3metrofelujitas.hu; magyarepitok.hu

2023.01.10. 18:30

A visszafogott, önmegtartóztató barna és a ragyogó arany kontrasztja határozza meg a januárban megnyíló, Ferenciek tere állomást.

Hirdetés

Lapunk decemberben mutatta meg az M3 metró Ferenciek tere állomásának belső tereit, amelyek új köntösben várják már januárban az utazóközönséget. A metróvonal rekonstrukciójának hivatalos projektoldalán most a tervezők nyújtanak bepillantást inspirációjukba, a grafikai kép és az árnyalatok többletjelentésének értelmezésébe.

Az állomások újjászületése a Lehel tértől a Nagyvárad térig a SWIETELSKY Építő Kft. kivitelezésében valósul meg, a vasúti pályát az azonos konszernhez tartozó, külön irányítású Swietelsky Vasúttechnika Kft. építi ki.

 

Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

 

Mint arról korábban már beszámoltunk, a tervezettnél korábban, januárban a Ferenciek tere állomással együtt nyílik meg az utasok előtt a Deák Ferenc tér állomás, így a Deák Ferenc tér és Kőbánya-Kispest között már metró szállítaná az utasokat.

Az újragondolt állomás aluljárószintjén a több mint negyven év alatt már megszokott narancssárga szín őrzi a múlt emlékét, de üde árnyalata frissességet sugall. A mozgólépcsőn leérve egy teljesen új látványvilággal találkozhatnak majd az utasok.

 

 

A tervezők a felszínen lévő városi térnek nevet adó ferences rendre utalva választottak színeket és grafikai motívumot a peronszinten.

A visszafogott, kicsit önmegtartóztató barna és a ragyogó arany kontrasztja határozza meg az arculatot. A vágánytér burkolatára olyan grafikai képet képzeltek, ami kapcsolódik az állomás lényegét adó mozgáshoz, egyszerre absztrakt, légies, derűs, ugyanakkor finoman utal Szent Ferenc legendájára.

A beruházó BKV által készített videón már láthatók a harmonikus színvilágú terek.

 

 

Az állomás tervezői Kosztolányi Zsolt és Klopp András, a madár motívum megalkotásában pedig Réti Kamillával és Somogyi Boglárkával egészült ki a tervezői csapat.

HelyiBudapestSwietelsky Magyarország Kft.Swietelsky Vasúttechnika Kft.metrófejlesztésmetrófelújításBKVFerenciek tere