2024.03.19, Kedd
Az utolsó füstpróbákat tartják az M3-as metróvonal két állomásán
Fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

Az utolsó füstpróbákat tartják az M3-as metróvonal két állomásán

magyarepitok.hu, BKV

2023.03.24. 10:14

A belvárosi szakasz két állomásán zajlanak még munkálatok, melyek várhatóan májusban fejeződnek be.

Hirdetés

Az M3 metróvonal rekonstrukciója hamarosan véget ér. Ahogy arról lapunkban is beszámoltunk 2023. március 20-án átadták a belvárosi szakasz újabb két felújított állomását az Arany János utca és a Nyugati pályaudvar megállóhelyeket.

A belvárosi szakasz több mint három éve tartó átfogó fejlesztését a SWIETELSKY Építő Kft. (állomások felújítása) és a Swietelsky Vasúttechnika Kft. (sínrendszer) kivitelezi, ennek során 9 állomás rekonstrukciója valósul meg.Az egyes szakági terveket a FŐMTERV Zrt. készítette.

A BKV Zrt. március 23-ig tájékoztatása szerint még két állomáson zajlanak felújítási munkálatok, de ezeken a helyszíneken is elkezdődnek az új berendezések működési próbái. A BKV Zrt. Metró Felújítási Projekt Igazgatósága az utolsó tájékoztatásokat készíti, amelyben a lakosságot füstpróbák helyszíneiről és időpontjairól értesíti.

Az M3-as metróvonal középső szakaszának felújítás alatt álló – Lehel tér és Nagyvárad tér – állomásain 2023 márciusában a hő- és füstelvezető rendszer megfelelőségének tesztelését végzik. A próbák célja az új berendezések hatékony működésének ellenőrzése.

Korábban lapunk is részt vett egy füstpróbán, és részletes beszámolóval jelentkeztünk a folyamat kulisszatitkairól.

Fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

A hatósági próbákat később tartják

Az egy hétig tartó tesztsorozat során a metró szellőző kivezetésein – metróállomások körüli műtárgyaknál – füst kiáramlására lehet számítani, naponta akár több alkalommal is. Az előállított égésterméknek sem az állomások kijelölt biztonsági zónáiban, sem a felszíni füstkivezető nyílások környezetében nincs egészségkárosító hatása – erősítette meg a BKV Zrt.

A belső füstpróbák hétvégén, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hatósági próbái a jövő héten, hétköznap lesznek, melyekről később ad tájékoztatást a közlekedési vállalat.

 

A belső füstpróbák helyszíne és időpontja:

2023. március 25. (szombat) 8:00-19:00 óra között Nagyvárad tér metróállomás. A Semmelweis Klinikák és Népliget állomások közötti szakaszon tapasztalható majd füstkiáramlás.

2023. március 26. (vasárnap) 8:00-19:00 óra között Lehel tér metróállomás. A Dózsa György út és Nyugati pályaudvar állomások közötti szakaszon tapasztalható majd füstkiáramlás.

 

HelyiBudapestSwietelsky Magyarország Kft.Swietelsky Vasúttechnika Kft.Főmterv Mérnöki Tervező Zrt.BKVM3-as metró