2024.04.20, Szombat
Világviszonylatban is egyedülálló építészeti megoldás a MOL Campusban

Világviszonylatban is egyedülálló építészeti megoldás a MOL Campusban

magyarepitok.hu

2023.03.03. 09:26

A hatalmas felületű, terrazzo padlóburkolat lerakása során a Mapei termékeit alkalmazták.

Hirdetés

Nem csak a szó szoros értelmében kiemelkedő a Mol Campus irodaház a hazai magasépületek között. Az „A” épület egyik meghatározó belső felülete a több mint tizenkétezer négyzetméternyi terrazzo padlóburkolat. A létesítményben alkalmazott műszaki megoldás világviszonylatban is különleges.

A Market Építő Zrt. generálkivitelezésében megépült 143 méter magas toronyépületet 2022 decemberében adták át. A létesítmény a felszín alatt 4 szinttel, a felszín felett 28 irodaszinttel teljesen egyedi térformálással épült meg.

A magyar óriáscég új központjának szerkezetépítési munkálataiban kulcsszerepe volt a Market leányvállalatának, a Moratus Kft.-nek. A komplex mélyépítési feladatok megvalósításáért a BAUER Magyarország Speciális Mélyépítő Kft. felelt, az acél- és tetőszerkezetek komplett gyártmánytervezésével, gyártásával és helyszíni kivitelezését pedig a KÉSZ Metaltech Kft. végezte.

 

Cikken belüli fotók: Mapei

 

A terrazzo időtálló és mutatós

A terrazzo egy olasz műkő burkolat fajta, mely során különböző színű köveket apróra zúznak, cementes habarccsal elkevernek, majd csiszolnak s az így gyönyörű, mozaikszerű burkolatot alkot. Eredete az ókorra nyúlik vissza, jellemzően, mint kiegészítő burkolatot szokták használni, a hagyományos greslapok és egyéb melegburkolatos a felületek mellé.

 

 

A terrazzo burkolatok nagy előnye a fenntarthatóság, hiszen ezeket a burkolatokat legalább 50 évre tervezik. Önmagában, akár foltokban javítható, csiszolható, frissíthető és felújítható, ezért a fenntartási költsége rendkívül alacsony. A Mol Campus „A” épületében ebből a törtfehér anyagból készültek a fő közlekedők, az étterem, a liftek padlója, a lépcsőkarok, de még a térbútorok, a virágládák, virágdobozok és a recepció pultja is.

A burkolat megalkotásában a Mapei Kft. is részt vett. 

„Máig lenyűgözők a budapesti bérházak látható gyakran közel százéves terrazzo padlói, melyek esztétikuma, tartóssága és fenntarthatósága önmagáért beszél. Ilyen építészeti megoldás gazdagítja a MOL Campus épületét is. Nagyon büszkék vagyunk, hogy részesei lehetünk e jövőbe mutató épület megalkotásának” – mondta a Markovich Béla, az építési anyagokat gyártó cég ügyvezetője.

A burkolat lerakásának kihívásait videón is bemutatja a Mapei. 

 

 

Speciális Mapei-termékek segítették a burkolat lerakását

A terrazo ilyen nagy felületen történő alkalmazása komoly kihívások elé állította a szakembereket, hiszen összességében nagyobb területről van szó, mint a Puskás Aréna küzdőtere. Ráadásul az esztétikai, műszaki és tűzvédelmi előírásoknak is meg kellett felelni.

Ezeket a szempontokat nagyon kevés anyag képes egyszerre teljesíteni, ezért esett a kivitelező választása a Mapei Extra White ULTRATOP cementes önterülő habarcsára, mely nem éghető, nincsenek égéstermékei, és ebből adódóan beépítésre kerülhetett a lépcsőkarra, liftek előterébe és a liftekbe is. Adalékanyagként használt zúzott Carrarai márvány került az Mapei Ultratop habarcsba, ami tökéletes választásnak bizonyult a minta készítésekor.

 

 

Annak érdekében, hogy a felületet víztaszító tulajdonsággal lássák el, a Mapecrete Stain Protection vízlepergető adalékszert használták. Ennek köszönhetően a burkolat felületére kerülő folyadékok cseppben megállnak és jól eltávolíthatók.

 

 

Ugyancsak komoly kihívást jelentett a speciális rétegrend kialakítása, ami a terrazzo burkolatot úsztatott formában rögzíti a megerősített és feszültségmentesített aljzaton. Ezzel az eljárással a burkolat különálló életet élhet az alaplemeztől és az esetleges aljzat repedések nem jelennek meg a felületén. Ez meghonosítása egy olyan eljárásnak, ami az Amerikai Terrazzo Szövetség ajánlása födémek esetén, azonban Magyarországon nem volt jellemző az elmúlt időszakban.

Galéria

HelyiBudapestMapei Kft.Market Építő Zrt.MOL CampusMoratus Kft.Bauer Magyarország Speciális Mélyépítő Kft.KÉSZ Metaltech Kft.