2024.04.27, Szombat

A ZÁÉV és a Magyar Építő konzorciuma generálkivitelezésében elkészült létesítményt családi nap és közösségi esemény keretében adták át.

Hirdetés

Az ország minden szegletéből érkeztek amatőr és profi sportolók, érdeklődők, családok, baráti társaságok, pihenni vágyók, valamint az építészet szerelmesei, hogy birtokba vegyék Magyarország legújabb sport és szabadidőparkját – írja az Index a Nemzeti Atlétikai Központ ünnepélyes június 17-i nyitónapi eseményéről.

A nagyszabású építkezés eredményeként átadott komplexumot, melynek kivitelezéséről folyamatosan beszámoltunk, több ezer résztvevő vehette birtokba egy családi nap keretében, mintegy két hónappal az augusztus 19-én kezdődő világbajnokság előtt.

 

 

Ezeken a pályákon világsztárok fognak versenyezni heteken belül

A ZÁÉV Építő Zrt. és a Magyar Építő Zrt. konzorciumának generálkivitelezésében megvalósult látványos sport- és szabadidőközpontban a nyitónapon szervezett futóversenyeken azon a speciális, különleges borítású futópályán próbálhatta ki atlétikai képességeit a nagyközönség, melyen a világsztárok is versenyeznek majd az atlétikai vb-n. Szintén kipróbálhatták azokat a játékos atlétikai eszközöket is, amelyekkel a világbajnokság idején is találkozhatnak majd a családok a parkban.

Az atlétikai világbajnokság a világ harmadik legnagyobb sporteseménye. Miután augusztusban a rendezvénynek otthont ad az új komplexum, a nagyközönség használhatja majd többek között szabadidős célokra is.

Az érdeklődök a stadionban nemcsak 100 méteres síkfutásban próbálhatták ki magukat, hanem a 2,3 és 4,5 kilométeres futóversenyekben is, melyek szintén érintették a létesítmény belső versenypályáját, illetve az útvonaluk a teljes szabadidőparkot is bejárta.

 

 

A profi és az amatőr sportolók is új otthont kaptak

„A páratlan létesítmény, az évszázados magyar atlétika méltó otthona, amely egyúttal egy olyan szabadidő- és sportközpont lesz a világbajnokság után, amely mindenki számára nyitva áll, ahol a profik mellett az amatőr sportolók és a kikapcsolódni vágyók is otthon érezhetik magukat, ahova a vb után a mindennapokban is visszatérnek majd” – emelte ki Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, a világbajnokság kormánybiztosa.

Az államtitkár köszönetet mondott Ferencz Marcel tervezőnek, a kivitelező ZÁÉV-Magyar Építő konzorciumnak és a megvalósításban részt vevő dolgozóknak is.

Németh Balázs, a vb-t szervező Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy szándékosan nem hagyományos, öltönyös átadót akartak szervezni, hanem egész napos fesztivált a családok és az amatőr sportolók számára. Ennek megfelelően a lelátók meg is teltek, a hangulat pedig már előrevetítette az egy hónap múlva esedékes nemzetközi versenyét is.

 

Átadták a váltóbotot

 

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, a világbajnokság kormánybiztosa (b) átveszi a megnyitást jelképező stafétabotot Schriffert Pétertől, a kivitelező konzorcium és egyben a ZÁÉV Zrt. projektigazgatójától

 

A megnyitó zárásaként Schriffert Péter, a kivitelező konzorcium és egyben a ZÁÉV Zrt. projektigazgatója egy váltóbotot átnyújtva jelképesen is átadta a létesítményt Schmidt Ádámnak, ő pedig egyből továbbadta azt Baji Balázs vb-bronzérmes korábbi gátfutónak és Takács Boglárkának, a női 100 és 200 méter országos csúcstartójának. Utóbbi a versenyzők és a sportkedvelők nevében köszönte meg a vadonatúj atlétikai központot és arra kérte a hazai sportrajongókat, hogy minél többen szurkoljanak majd nekik a helyszínen a vb-n.

 

Árvai Péter, a ZÁÉV Zrt. projektvezetője, Schriffert Péter, a ZÁÉV Zrt. projektigazgatója és Balás Ákos, a Magyar Építő Zrt. projektigazgató-helyettese (b-j)

Az eseményen szintén személyesen képviselte még a konzorciumot Balás Ákos, a Magyar Építő Zrt. projektigazgató-helyettese és Árvai Péter, a ZÁÉV Zrt. projektvezetője is. Schiffert Péter és a két építőipari vezető szakember is végigfutotta a nyitófutamot és szintén ott voltak a célszalag átszakításnál is.

A szervezők tájékoztatása szerint 15 ezren vettek részt a megnyitó programjain. Több mint ötezren neveztek a futóversenyekre, amelyek különböző távokon haladtak a szabadidőpark területén, a befutó pedig a stadion versenypályáján volt. Kétezren a különleges épületre is kíváncsiak voltak és szervezett bejárásokon ismerhették meg az új atlétikai létesítményt.

 

A megvalósításban számos magyar cég szakemberei vettek részt

A vb ideje alatt 40 ezer főt befogadó, később 15 ezer férőhelyessé váló aréna projektje az Építési és Közlekedési Minisztérium beruházásában valósul meg, a generálkivitelezését a ZÁÉV Zrt. és a Magyar Építő Zrt. végezte. A projekt lebonyolító-műszaki ellenőre a Főber Zrt. és Óbuda-Újlak Zrt. alkotta konzorcium, a generáltervezést a NAPUR Architect Kft. végezte. Az építmény központi struktúrájának tervezését, gyártását és szerelését, valamint az acél kábeltetőszerkezet helyére emelését a KÉSZ Csoport tagjaként a KÉSZ Metaltech Kft. és a KÉSZ Ipari Gyártó Kft. kivitelezte. Az acél és a kábeltető szerkezet tervezéséért, gyártásért és kivitelezéséért a cégcsoport stratégiai partnere, a bim.GROUP felelt. A NAK mellett megépült Robinson hidat a konzorcium alvállalkozójaként a Hídépítő Zrt. építette a Speciálterv Kft. tervei alapján. Kiemelt alvállalkozóként a WHB Elektro Kft., a Zala Elektro Kft., a CLH Hűtés- és Klímatechnikai Kft., a Kanizsai Magasépítéstő Kft., a Graboplan Kft., az Épszerk-Pannónia Invest Építőipari Kft., a Bayer Construct Zrt., a Gedi Építő Kft, valamint a PBM Mélyépítő Kft. vett részt a munkákban.

 

Galéria

KÉSZ CsoportHelyiépítőipari cégekMagyar Építő ZrtBudapestsportberuházásokA-Híd Zrt.ZÁÉV Építőipari Zrt.FerencvárosÓbuda GroupÉpszerk-Pannónia Invest Kft.Bayer Construct Kft.Speciálterv Építőmérnöki Kft.Nemzeti Atlétikai Központ