2024.04.28, Vasárnap
Parkolókkal bővül és kizöldül ez az utca a pesti belvárosban
Illusztrációk: Budapest Főváros Városépítési Tervező Kft.

Parkolókkal bővül és kizöldül ez az utca a pesti belvárosban

he-do.hu; magyarepitok.hu

2023.10.16. 07:57

Újjászületik a Csengery utca egy szakasza Terézvárosban: felszedik a kockaköveket, térkövezik a járdát és Stockholm rendszerű fa ültető sávot hoznak létre.

Hirdetés

Kicserélik a régi kockakő-burkolatot, zöldebb és élhetőbb lesz a Csengery utca egy szakasza, Budapest VI. kerületében. A HE-DO által kivitelezett fejlesztés során növényeket ültetnek és utcabútorokat helyeznek el, amely növeli a lakók komfort érzetét.

Az Aradi és a Szondi utca közötti területet érinti a felújítás, amellyel enyhülhetnek a parkolási gondok is: 45 fokos kialakítással több jármű várakozására alkalmas parkolósávot hoznak létre.

 

Timár Gellért, a HE-DO főépítésvezetőjének tájékoztatása szerint a projekt 5 fő részből áll:

  • Út és parkolósáv építés
  • Környezetrendezés
  • Csapadékvíz elvezetés
  • Vízvezeték kiváltás
  • Locsolóhálózat és ivókút kivitelezés

 

„Az ideiglenes forgalomtechnika kiépítése és a parkolóhelyek kiürítése után a félpálya kockakő burkolatát bontottuk el, és a vízvezetéket váltottuk ki. Jelenleg a Stockholm rendszerű fa ültető sáv földtömegének kiemelése van folyamatban, majd hamarosan szakaszosan az ültetőközeg beépítése is megkezdődik” – mondta Timár Gellért.

 

Zöld szigetek és újrahasznosítás

Az új út aszfalt burkolatú lesz, az újrahasznosítás jegyében a kockakövek nagy részét a parkoló sávokba építik vissza. A projekt során elbontják és újjáépítik a régi, 10 méter széles kockakő útburkolatot és a kétoldali aszfalt járdát. A széles útpálya 3,5 méterre szűkül, egyik oldalon 45 fokos, a másik oldalon párhuzamos parkolósávot alakítanak ki zöld szigetekkel.

A járdák is megújulnak, térkő burkolatot kapnak, ezen kívül 19 fa és több száz bokor, cserje ültetésével még „zöldebbé” válik a belvárosi kerület.

 

 

A projekt különlegességének tekinthető a Stockholm rendszerű ültető sáv létesítése. Ez a fajta kivitelezési megoldás az elmúlt években vált népszerűvé hazánkban, elsősorban Budapesten.

A rendszer lényege, hogy egy 1,5-2,5 méter széles és 1,3 méter mély ültetőgödröt – azaz sávot – alakítanak ki. A gödörbe bioszén, 63/180-as kőanyagot terítenek el a szakemberek. Az ültetendő fák környezetébe speciális talajkeverék, egyéb helyekre pedig homok kerül a kövek közé beiszapolva.

A növények időszakos öntözése több épület ereszcsatornájának a bekötésével történik drén felületen keresztül. Emellett egy külön öntöző vízvezeték-hálózatot is kiépítenek a megfelelő gondozás érdekében.

A Stockholm rendszerű ültető sáv megvalósítása miatt új nyomvonalra építik az utca vízgerincét, illetve házi vízbekötéseit. A területen ivókutat, padot, kerékpár tárolót, planténer, kutyapiszok és kommunális hulladéktárolót is kihelyeznek, valamint alacsony díszkerítést építenek a szakemberek.

A projekthez szükséges forrást Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzata biztosítja a Terézváros2030 közterület-megújítási program keretében.

HelyiBudapestútfelújításTerézvárosHe-Do Kft.