2024.04.28, Vasárnap
Az első világháború lezárásának 105. évfordulójára egész napos programsorozattal készül a Hadtörténeti Intézet és Múzeum
Kép: Hadtörténeti Intézet és Múzeum

Az első világháború lezárásának 105. évfordulójára egész napos programsorozattal készül a Hadtörténeti Intézet és Múzeum

MTI

2023.11.11. 08:00

Az első világháború befejezésének 105. évfordulójának alkalmából egész napos programsorozattal készül a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum a Bálna Honvédelmi Központban - közölte a Honvédelmi Minisztérium az MTI-vel pénteken.

Hirdetés

Azt írták: a History Rocks! - A Nagy Háború Emlékezete címet viselő szombati rendezvényen a Centenáriumi Hadtörténeti Egyesület csoportjainak bemutatkozása mellett a programot előadások, kerekasztal-beszélgetések, könyvvásár, eszközbemutató, múzeumpedagógiai foglalkozások és nemzetközi filmpremier is színesíti.

Hozzátették: Magyarországon egyedül a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szervezésében nyílik lehetőség a többszörös platinalemezes svéd Sabaton zenekar "The War To End To All Wars - The Movie" című, az első világháború eseményeit feldolgozó, a zenekar dalaira épülő animációs filmjének megtekintésére.

A Sabaton 2023 júniusában indította útjára a "History Rocks" elnevezésű globális múzeumi projektjét, amelyhez a magyarországi vetítésnek helyt adó Bálna Honvédelmi Központon kívül olyan jelentős hadtörténeti múzeumok csatlakoztak, mint a brit Royal Armouries vagy a franciaországi Musée de l'Armée - írták.

Közölték, hogy az esemény regisztrációhoz kötött, a rendezvényről bővebb információt a Hadtörténeti Múzeum, illetve a Bálna Honvédelmi Központ Facebook-oldalán találhatnak az érdeklődők.

A HM közleményében emlékeztetett: az első világháború volt az emberiség történetében az első olyan valóban világméretű konfliktus, amely a földkerekség minden tájára kihatott, de következményei különösen Európára nézve voltak tragikusak. A négy évig tartó, több millió áldozatot követelő háború, a Németország és az antanthatalmak között 1918. november 11-én aláírt fegyverszüneti megállapodással ért véget.

HelyiHadtörténeti Intézet és MúzeumHonvédelmi Minisztériumprogramok