2024.04.27, Szombat
Startvonalnál a Pázmány Campus: hamarosan kiderül, ki bonthatja el a Rádió épületeit
Látványtervek: ppke.hu

Startvonalnál a Pázmány Campus: hamarosan kiderül, ki bonthatja el a Rádió épületeit

kozbeszerzes.hu; jozsefvaros.hu

2023.11.06. 09:09

A megjelent felhívás szerint összesen nyolc épületet kell elbontani a józsefvárosi palotanegyedben. Ez csaknem 33 ezer négyzetméter.

Hirdetés

Kiírták a közbeszerzést a Rádió egykori épületeinek bontására a Pázmány Campus helyszínén. Budapest VIII. kerületében, a Bródy Sándor utca – Pollack Mihály tér – Múzeum utca – Szentkirályi utca által határolt területen nyolc épületet kell teljesen vagy részlegesen elbontani – olvasható a Közbeszerzési Értesítőben. A felhívásra december 7-ig lehet jelentkezni. A lebonyolítónak 240 nap áll rendelkezésre a bontásra.

A felhívás szerint egyetlen épület kivétel, amelynek egy részét a kivitelezés alatt bontják majd el, az utcai homlokzat megtartása miatt. A Palotanegyed ezen területén műemléki épületek is találhatók, ezeket azonban nem érintik a munkálatok. A bontás a Magyar Rádió egykori épületeit, stúdióit érintik. A dokumentum szerint a területen található bontandó épületek:

 

  • B/1 épület: A Magyar Rádiókorábbi ötemeletes irodaháza, kazánház, bunker;
  • D/1 épület: A Bródy Sándor 5-7. egykor a Magyar Rádió épülete volt;
  • D/2 – D/8 épület: Archívum, stúdiók, valamint garázs és műhely.

 

Ezek közül a legnagyobb alapterületű a 8 400 négyzetméteres B/1 épület, ahol a felhívás szerint mintegy 7 600 köbméter bontott anyagot kell majd elszállítani.

 

A Magyar Rádió egykori épülete a Bródy Sándor utcában
Fotó: Huszár Boglárka/jozsefvarosiujsag.hu

 

A dokumentum valamennyi elbontásra ítélt épület mellett jelzi a hasznos területet, valamint az elszállítandó bontott anyag mértékét. Ebből kikövetkeztethető, hogy a Palotanegyedben összesen 32 600 négyzetmétert kell elbontani, ami 37 500 köbméter törmeléket jelent, vagyis – a Józsefvárosi Újság becslése szerint - mintegy 1630 teherautó kell majd a törmelékek elszállítására.

Korábbi hírek szerint a beruházás bekerülési költsége eléri a 200 milliárd forintot, az átadást 2027-re tervezik.

A kiírásban a legfőbb értékelési szempont az ár, a zaj- és rezgésterhelés mértéke csak az 5. és a 7. helyen szerepel.

 

 

A józsefvárosi Palotanegyedben, a Magyar Rádió egykori épületeiben az eddig széttagoltan működő Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) összevont campust hoz létre. Az ingatlanok a Pázmányt fenntartó Magyar Püspöki Kar tulajdonába tartoznak. A várhatóan 2027-re elkészülő beruházás során több jelentős épület is megújul majd a Nemzeti Múzeum mögött fekvő területen (például a rádió egykori Márványtermét is magába foglaló Esterházy-palota vagy a végletesen leromlott állapotú Károlyi-palota), de új épületeket is emelnek majd.

 

HelyiBudapestJózsefvárosPázmány Campus