2024.05.02, Csütörtök
Hány program fér el hat autó helyén? - Megtelt élettel a VII. kerületi Damjanich utca
Fotó: VPI

Hány program fér el hat autó helyén? - Megtelt élettel a VII. kerületi Damjanich utca

VPI

2023.12.09. 10:00

A Járókelő Közhasznú Egyesület a VPI Beton támogatásával hat autónyi területen mutat be alternatívát a közterek használatára a budapesti VII. kerületben, a Damjanich utcában.

Hirdetés

A projekt keretein belül egy ideiglenes, autómentes placcot kaptak a városlakók, ahol november 24. és december 10. között számos közösségi programmal is várják őket. A VPI Beton látott fantáziát az előremutató városi projektben, ezért három VELÓ biciklitárolóval és a klasszikus piros „Városligeti pad” általuk megújított változatával járult hozzá a helyszín sikeréhez.

A közterek aktív közösségi használata egyáltalán nem újdonság a környéken. Az EGY MÁSIK DAMJANICH placemaking projekt még a hidegben is vonzza az érdeklődőket. Voltak, akik  városi biciklis kalandozáson tekertek, mások Rutkai Borival montázsoltak, amiből tisztán látszik, hogy van igény a közterek aktív és közös használatára még a karácsonyi időszak közeledtével idén együtt járó fagyos időben is.

A Járókelő Közhasznú Egyesület által Magyarországon meghonosított és aktívan képviselt Egészséges utcák várostervezési koncepció lényege, hogy olyan közterület-fejlesztések valósuljanak meg, amelyek az emberek egészségi állapotára is pozitívan hatnak, és amitől összességében jól érzik magukat az utcákon.

Ennek a szemléletnek természetesen szerves része a városi biciklizés is, így jó hír, hogy a kerékpáros városi túra résztvevőin kívül is sokan érkeznek a Damjanich utcai helyszínre biciklivel. Nekik nem kell lámpaoszlopoknál kínlódniuk, ha teljes biztonságban akarják tudni a járművüket: az idén a rangos nemzetközi iF DESIGN AWARD-dal díjazott és a holland design héten is bemutatkozó VELÓ mobil biciklitárolók már Budapest több helyszínén bebizonyították, hogy úgy jelenthetnek az ilyen városi projekteknél akár ideiglenes megoldást is, hogy közben sem használati, sem esztétikai alkukat nem kell kötni. A biztonságos és befogadó városi környezet fontos elemei ugyanis a használatra ösztönző utcabútorok.

Az EGY MÁSIK DAMJANICH keretében kihelyezett újragondolt Városligeti pad ezer szállal kötődik a környékhez, nem véletlenül származik az elnevezése is innen. Pirosló jelenléte üde színfolt lehet a következő hétvége ünnepi hangulatában, például a mézeskalács- és sütivásár és az utcadíszítés közben is, ezentúl a trolimegállóban várakozók kényelmét is szolgálja, mivel korábban itt csak egy szék állt.

HelyiBudapestVII. kerületDamjanich utcaJárókelő Közhasznú Egyesület