2024.04.27, Szombat
Újabb híd köti össze Magyarországot Szlovákiával
A fotók nemrég, de még a végleges átadó előtt készültek.

Újabb híd köti össze Magyarországot Szlovákiával

magyarepitok.hu

2023.12.01. 12:42

A Főmterv dokumentációja alapján a Hídépítő munkájával készült el a híd.

Hirdetés

Ipoly-hidat adtak át Magyarország és Szlovákia között, az egyik oldalon Őrhalomnál, a másikon pedig Ipolyvarbónál, ami megkönnyíti a határ menti közösségek életét, s a gazdaságfejlesztés szempontjából is fontos – jelentették be december 1-jén, ünnepélyes sajtótájékoztatón.

 

A fotók nemrég, de még a végleges átadó előtt készültek.

Az átkelőt és a magyar oldali csatlakozó utat a Hídépítő Zrt. alakította ki, a híd tervezése a FŐMTERV Zrt. nevéhez fűződött. A tervezési munkákról ebben a cikkünkben olvashatnak részletesebben. Míg 2010-ben még csak huszonkét határátkelési pont volt a két ország között, ma már a harminckilencediket adták át.

Az EU társfinanszírozásával 2,5 milliárd forintból megvalósult fejlesztés során a 30,5 méteres híd mellett Magyarországon 1100 méter, Szlovákiában pedig 400 méter utat építettek.

 

 

Méltatlan állapotot számoltak fel

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az eseményen kifejtette: a magyar állam stratégiai feladata, hogy minél több átkelési lehetőség legyen Magyarország és Szlovákia között. „Ez jó Szlovákiának, jó Magyarországnak, jó a szlovákoknak és jó a magyaroknak a határ mindkét oldalán."

 

 

Rámutatott, hogy méltatlan állapotot számoltak fel,

ugyanis Ipolyvarbó és Őrhalom között legalább fél órát kellett autózni, 23-24 kilométert kerülve, és ez most pár percre, néhány száz méterre csökkent.

"Ez tehát a harminckilencedik átkelési pont, de nem állunk meg" - jelentette ki a miniszter, hozzátéve, hogy a jövő év elején újabb átkelési pontot adnak át Drégelypalánknál. Mint korábban megírtuk, itt a munkára a Colas Közlekedésépítő Zrt., a magyar oldali csatlakozó útépítés tekintetében a Colas Út Zrt., a szlovák csatlakozó út tekintetében a BVT-STAV s.r.o. szerződött. Az engedélyezési terveket a Speciálterv Kft., míg a kiviteli terveket a Roden Mérnöki Iroda Kft. és a Pont-Terv Zrt. készítette.

 

 

Galéria

HelyiIpolyA-Híd Zrt.ColasFőmterv Mérnöki Tervező Zrt.Hídépítő Zrt.Speciálterv Építőmérnöki Kft.Ipoly-hídRoden Kft.ŐrhalomIpolyvarbóPont-Terv Zrt.BVT-STAV