2024.04.23, Kedd
A szentendrei múzeumba költözött a
Fotó: BVK Zrt.

A szentendrei múzeumba költözött a "himbálózó"

MTI

2024.04.01. 08:05

Az április 1-jén újra megnyitó szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum újabb járművel, egy egykori Margitszigeti Sétajárattal gazdagodott.

Hirdetés

A szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum gyűjteményébe került egy újabb jármű, az egykori Margitszigeti Sétajárat. A típus első járműveit 47 évvel ezelőtt éppen április első napján állították forgalomba - tájékoztatta a BKV Zrt. az MTI-t.
 


Különleges szerelvények a múzeumban

 A közlemény szerint a retró jármű mellett több patinás, évszázados múltra visszatekintő közlekedési eszköz is várja a látogatókat a szentendrei HÉV-állomás mellett található közlekedési múzeumban.
 Az idényjellegűen, tavasztól őszig nyitva tartó Városi Tömegközlekedési Múzeum a főváros és Magyarország közösségi közlekedésének történetét mutatja be. A főváros arculatát a hetvenes-nyolcvanas években meghatározó BKV-s Ikarusok és Ganz-villamosok mellett olyan különleges közlekedési eszközök is megtekinthetők itt, mint a Ganz-Hunslet metrószerelvény motorkocsijának prototípusa vagy egy 1897-ben készült, 1906-os állapotában helyreállított villamos - írták.

A himbálózóhoz szovjet terepjárókat használtak fel 

A BKV Zrt. tájékoztatása szerint a gyűjtemény most egy újabb unikális, retró járművel, az egyik egykori Margitszigeti Sétajárattal bővült. A "himbálózó" története 1977-ig nyúlik vissza, ez a különleges járműtípus a Nysa mikrobuszszerelvények kivonása után került a Városligetbe és a Margitszigetre.

A négy új sétajárat az UAZ 451 típusú szovjet terepjárók gépészeti főegységeinek felhasználásával készült a BKV-nál.

A két pótkocsit maga után húzó mikrobusz mindhárom kocsija nyitott utastérrel készült, a sofőr zárt fülkéjében alakították ki az idegenvezető ülőhelyét is.
 


Míg a korábbi Nysa sétajárat csak 10 kilométer per órás, a UAZ mikrobuszok már 25 kilométeres sebességgel közlekedhettek. A piros-fehér fényezésű szerelvények 48 embert tudtak egyszerre szállítani, és a BKV kőbányai garázsa volt az otthonuk. Az 1977-ben készült elsőgenerációs négy járművet 1989-ben cserélték le - idézték fel a közleményében.

HelyiSzentendreVárosi Tömegközlekedési Múzeum