2024.04.29, Hétfő
Okos megoldások a fővárosi társasházban: fűtés-hűtés a lakóteret csúfító berendezések nélkül
Fotók: magyarepitok.hu/Dernovics Tamás

Okos megoldások a fővárosi társasházban: fűtés-hűtés a lakóteret csúfító berendezések nélkül

magyarepitok.hu

2024.04.03. 10:19

Nyolcvanhét modern lakással épült fel a fővárosban a Klapka Residence Társasház. Az otthonok esztétikus kialakításához és költséghatékony fenntartásához járult hozzá a Cemix széleskörű termékpalettájával, amelyet a kivitelező felhasznált az építkezés során.

Hirdetés

A főváros XIII. kerületében átadott Klapka Residence társasház beruházója és kivitelezője, a Klapka Projekt Kft. több mint egy évtizedes szakmai kapcsolatot ápol a vakolatok és hidegburkolási termékek piacán az egyik legszélesebb portfoliójával rendelkező Cemix Hungary Kft.-vel. A két cég számos közös projektet valósított meg. Ezek sorát gyarapítja, a Klapka Residence Társasház, amelynek építése 2019-ben kezdődött. A 87 lakásos társasházat 2023-ban adták át a lakóknak.
 


A korszerű technológiai megoldásokat tartalmazó projektben a mennyezeti hűtés-fűtésrendszer révén, a lakótér harmóniáját nem kellett megtörni a fűtőegységekkel. Az átlagosan 50 négyzetméteres otthonokon kívül, az épület földszintjének utcafrontján négy üzletet, a fennmaradó területen parkolót alakítottak ki. A lakók autói számára ezenkívül rendelkezésre áll a -1 szinten lévő garázs is – összegezte a beruházást Balogh Sándor, a Klapka Project Kft. projektvezetője.
 


Minőségi termékek, hatékony felhasználás

A Klapka Residence kivitelezése során Lisóczki István, a Cemix területi menedzsere nyújtott szakmai támogatást céges partnerének. A falazásnál a Cemix MM 3 és az M5 Poren vékonyágyas falazóhabarcsát használták fel. Előbbi termék népszerűsége sokoldalú felhasználhatóságának köszönhető, új és régi lakó- valamint középületeknél is jól alkalmazható. A gyárilag előkevert szárazhabarcsot közvetlenül a felhasználás előtt, mindössze 3-5 percen keresztül kell összekeverni vízzel, ezt követően pedig akár kézzel vagy géppel is felvihető a felületre. Ezenkívül a rugalmassága és jó tapadása révén vékonyágyas falazóhabarcsként ódon és újépítésű épületeknél egyaránt alkalmazható M5 Poren gyárilag előkevert szárazhabarcsot is felhasználták az építkezés során.
 


A homlokzati hőszigetelő rendszer a lakókat és az épületszerkezetét is megóvja

A lakásvásárlók is egyre tudatosabban odafigyelnek arra, hogy leendő otthonuk fenntartása költségkímélő legyen. A nyílászárók mellett az érdeklődésük fókuszába általában az épületek szigetelésre kerül.

A Klapka Residence Társasház beruházója és kivitelezője a Cemix Thermosystem homlokzati hőszigetelő rendszerét alkalmazta a homlokzatképzés során. Ezzel a megoldással nemcsak az itt élőket, hanem az épület falazatát is védi: amikor a hőmérséklet nulla fok alá süllyed a megfelelő méretezéssel kialakított hőszigetelő réteg ugyanis megakadályozza, hogy a fagy az épület teherhordó szerkezetét roncsolja.

 


A Thermosystem rendszereknél a hőszigetelő réteget a falazatra speciális ragasztóval vagy dübelekkel rögzített hőszigetelő táblák alkotják. Ezt a felületet egy újabb, rendszerragasztó rétegbe ágyazott üvegszövet háló erősíti. Erre hordják fel külső elemként a vakolatalapozót, majd végül a színezővakolatot, amelynek feladata, hogy egyrészt megvédje a hőszigetelő rendszert az időjárás viszontagságaitól, másrészt megjeleníti az épület külső karakterjegyeit.

Baktériumölő svájci ezüst a fugában

Az épület belsejében a közösségi terek hidegburkolásánál a Cemix Flex M ragasztót használták fel, ami tulajdonságai révén jó szolgálatot tesz az erős mechanikai terhelésnek kitett felületeknél. A társasház valamennyi lakásához kapcsolódik terasz, ezek illetve a lakások hidegburkolatainál a Flex ragasztót alkalmazták. A választás oka, hogy ez a csempe- és padlólap ragasztó ellenáll a nagyobb hőingadozásoknak. A burkolat alatti vízszigetelések az Aquastop termékcsaláddal készültek, míg a fugázásnál a svájci ezüstöt tartalmazó Silvercolt használta a kivitelező. A fugázóanyagba kevert speciális adalékanyag ugyanis megakadályozza a penészedést, az algásodást és a baktériumok elszaporodását.

A Klapka Residence sikeres megvalósítása után, a beruházó és kivitelező cég és a Cemix együttműködése a tervek szerint folytatódik egy gárdonyi apartmanház és egy újabb, fővárosban épülő 93 lakásos társasház projektben.

Galéria

HelyiBudapestCemix Hungary Kft.hőszigetelésKlapka Residence Társasház