2024.09.08, Vasárnap
Ingyenes KRESZ suli indul a városligetben: az ország minden tájáról várják a gyerekeket
Fotók: Liget Budapest / Mohai Balázs

Ingyenes KRESZ suli indul a városligetben: az ország minden tájáról várják a gyerekeket

bepresent.hu

2024.06.14. 10:00

Ingyenes KRESZ sulival várják a gyerekeket az ország minden tájáról Magyarország legnagyobb és legkorszerűbb KRESZ Parkjában, a Városligetben.

Liget Budapest Projekt és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum együttműködésében létrejött nyári családbarát programsorozaton összesen 1400 gyermeket várnak az ország minden tájáról. Az óvodások és általános iskolások játékos közlekedési tematikájú foglalkozásokon keresztül tanulhatják meg a biztonságos közlekedés alapjait.

Június 13-ától augusztus 27-ig hetente 2 alkalommal lehet részt venni a játékos oktatáson, amely a Liget+Kölyök tagsággal ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A több alkalommal is résztvevő gyerekek Liget Jogsit is szerezhetnek. 2024 szeptember elsejével a középiskolai oktatás részévé válik a KRESZ és az egészségügyi oktatás, így a városligeti KRESZ Suliban nemcsak a kicsiket, hanem az általános iskolásokat és a középiskolásokat is várják a nyári szünetben.

 

Fotók: Liget Budapest / Mohai Balázs

 

„A KRESZ park megújításának tervezése során komoly hangsúlyt fektettünk arra, hogy a parkrész mind a kialakításában, mind az eszközeiben alkalmas legyen arra, hogy ott a hétköznapi közlekedési szituációk modellezésére, és ezen keresztül a biztonságos közlekedés megismerésére, gyakorlására lehetőséget biztosítsunk.” – mondta el Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója, majd hozzátette: „E célunk megvalósításának következő lépcsőjeként büszkén jelenthetjük most be, hogy a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeummal és a BikeRide-al együttműködve a téma legkiválóbb szakemberei fogják rendszeresen, ingyenes foglalkozásokon segíteni a gyerekeket a KRESZ parkban a közlekedési szokásaik biztonságossá tételében. Külön öröm, hogy 2024 szeptember elsejével a középiskolai oktatás részévé válik a KRESZ és az egészségügyi oktatás, így a KRESZ Suliban nemcsak a kicsik és az általános iskolások mellett a középiskolásokat is várjuk a nyári szünetben az ország minden tájáról. Ezen a nyáron összesen 1400 gyermek sajátíthatja el nálunk a KRESZ szabályait.”

A Liget Budapest Projekt égisze alatt létrejött együttműködésben a szakemberek a játékos foglalkozásokkal várják a fiatalokat megújult városligeti KRESZ parkban, ahol a közlekedés alapismereteitől a biztonságos kerékpározás alapjaiig mindent megtanítanak a gyerekeknek (óvodás kortól középiskolás korig).

Az alkalmakon nem csak kiterjedt elméleti ismereteket kapnak a résztvevők, hanem a leggyakoribb közlekedési szituációkat a szakemberek iránymutatása mellett be is gyakorolják. Mindezeken túl a kicsik azt is megtanulhatják, hogy hogyan tudják kerékpárjukat rendszeres karbantartásokkal biztonságos állapotban tartani. A KRESZ suliban pecsétgyűjtő füzetet kapnak a résztvevő gyerekek, akik a harmadik alkalmat követően Liget Jogsit is szerezhetnek.

A foglalkozásokon való részvétel Liget+Kölyök tagsággal ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

 

 

A KRESZ suli ingyenes foglalkozásairól

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum múzeumpedagógusainak vezetésével 3 tematikus workshop várja a gyerekeket kéthetenként kedden a városligeti KRESZ parkban, június 13-tól augusztus 27-ig. Az alkotással, kerékpárszereléssel és az évszaknak megfelelő öltözetek közös felfedezésével is foglalkozó, 75 perces, játékos műhelyek segítenek eligazodni a kétkerekűek izgalmas világában is, és hasznos, gyakorlati ismereteket adnak át a biztonságos, környezettudatos közlekedésről. A Közlekedési Múzeum új időszaki kiállítása, a Mivel megyünk? Energiamix a közlekedésben című tárlat anyagára is reflektál a környezeti nevelést is támogató, komplex projekt, amely minden elemében szorosan kapcsolódik a KRESZ Suli családok számára elérhetővé tett, élményközpontú edukációs programjához. A Liget jogsit megszerző gyerekek kedvezményesen tekinthetik meg a múzeum időszaki kiállítását, ahol a KRESZ Parkban látható járművek „nagy testvéreire” is megelevenednek, többek közt eredeti mozdonyokra, buszokra és repülőgépre is felszállhatnak.

„A hazai közlekedési kultúra javítása egy olyan feladat, amelyben számos hatóságnak, állami és önkormányzati intézménynek, illetve civil szervezetnek kell szorosan együttműködni” - fogalmazott Schneller Domonkos. A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatójának meggyőződése, hogy a szabályok ismeretén túl a gyengébb közlekedők tiszteletére, védelmére egészen kisgyermek korban el kell kezdeni rászoktatni a közlekedési résztvevőit annak érdekében, hogy ne történhessenek olyan tragédiák, mint a tavalyi Árpád hídi, vagy éppen a néhány héttel ezelőtti hódmezővásárhelyi halálos kimenetelű kerékpáros gázolások.

A családi programsorozatban közreműködik a Bikeride Sportegyesületet is, amely szervezetet a kerékpározásért, mint sportért, közlekedési eszközért és mint szabadidős tevékenységért rajongó, elsősorban korábbi kerékpár versenyzők alapították. Június 13-tól augusztus közepéig szombatonként a Városligeti KRESZ parkban a 60 perces KRESZ suli foglalkozások keretén belül a sportegyesület edzői, sportolói várják az 5-12 éves korosztályt elméleti és gyakorlati kerékpárkezelési praktikákkal és KRESZ alapismereti infókkal!

A programokról részletesen a Liget Budapest honlapján tájékozódhatnak, ide kattintva.

 

 

A KRESZ park felújításáról

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Városliget tájépítészeti megújítása 2024 májusában, amikor elkészült a Liget hagyományosan egyik legnépszerűbb családbarát célpontjának, a KRESZ parknak és környezetének a régóta várt megújítása. A felújításra a Liget Budapest Projektnek köszönhetően nyílt lehetőség, melynek eredményeként összesen több mint 30.000 m2 parkfelület újulhatott meg, elültettek 39 db lombosfát, több mint 5.600 cserjét és mintegy 22.000 évelőt.

A mindennapi közlekedési helyzeteket játékosan bemutató, a felújítás központjában álló, mintegy 6.000 m2-es játszórész átadásával az eddig 3 milliós látogatottságot elért Nagyjátszótérhez fogható méretű, összetettségű és vonzerőjű attrakcióval gazdagodott a Liget családbarát kínálata.

 

 

Miniatűr vonatok, repülők, helikopter és egy irányítótorony is várja a kicsiket, de felépült egy mini városrész is, ahol interaktív környezetben gyakorolhatják a biztonságos közlekedés alapjait. A beruházással az ország legnagyobb, és legkomplexebb közlekedési tematikájú családi játszóparkja jött létre.

 

 

Galéria

HelyiLiget Budapest ProjektMagyar Műszaki és Közlekedési MúzeumVárosligetKRESZ