2024.06.15, Szombat

Duettet játszani a fülemülékkel? Már van, aki megtette!

mti

2017.04.25. 15:37

A fülemülék időszakára hangoló madarászok felvezetőjében ez a történet is szerepel.

Április végétől indul a Fülemülék éjszakája programsorozat, amelynek keretében idén országszerte mintegy 50 helyszínen, délutáni, kora esti sétákkal várják a madarászok a fülemülék éneke iránt érdeklődőket.

A rendezvény valójában nem egy éjszakát jelent, hanem országszerte több héten át zajló programsorozatot. Az április végétől induló programokat itt lehet megnézni.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) keddi közleménye szerint a fülemülék tavaszi vonulásához alkalmazkodva több mint egy évtizede rendezik meg az április végétől május végéig tartó programsorozatot. A rendezvényhelyszíneken nem csak hallani, de látni lehet a fülemüléket, ugyanis a helyszínek egy részén madárgyűrűzés is zajlik.


Éjszaka sem halkul el a világ legszebb madáréneke

A közlemény részletes leírásából kiderül, Magyarországon a lakott területek bokrosaiban is gyakorinak számít a világ egyik legszebb énekhangú madarának tartott fülemüle. A verébméretű, egyszínű barnás felsőtestű, vöröses farkú madár nem csak kilométernyi távolságra is elhallatszó hangereje és énekének változatossága miatt híres, de az is különleges benne, hogy a hímek éjszaka is énekelnek.

A fülemüle hangja évezredek óta megigézi az embereket és megihleti a művészeket. Andersen Fülemüle című meséjéből Sztravinszkij írt operát, amelyhez a fülemüle énekművészetéből nyert ihletet. Händel orgonaversenyében a kakukk mellett a fülemüle strófái is megszólalnak. Oscar Wilde A csalogány és a rózsa című novellájának csalogány főhőse dalát és vérét áldozta a szerelem oltárán, de Arany János, Samuel Taylor Coleridge és John Keats verseiben is feltűnik a madár.    


Elsöprő közönségsikerrel lépett szövetségre a madár és az ember

A rádió hőskorában, Angliában, a BBC közvetítettek egy szabadtéri koncertet, ahol Beatrice Harrison csellóművész a kertjében duettet játszott az ott éneklő fülemülékkel 1924 májusában. A kísérlet akkora közönségsikert aratott, hogy a rádióközvetítést a következő hónapban, majd a rákövetkező 12 tavaszon is megismételték.    

A faj hosszú távú vonuló, a telet Afrika Szaharától délre húzódó területein tölti. Az első madarak már április első felében, a többség azonban április végén és május elején érkezik Magyarországra, és a hímek szinte azonnal énekelni kezdenek - olvasható a közleményben, amely kitér arra is: a programok folyamatosan frissülő listája az MME internetes oldalán található.

Hívogatófülemüle