2024.03.28, Csütörtök
László Fülöp portréiból nyílt kiállítás a Nemzeti Galériában
papageno.hu

László Fülöp portréiból nyílt kiállítás a Nemzeti Galériában

mti

2019.09.26. 15:48

A nemzetközi portréfestészet utolsó nagy alakjaként tisztelt László Fülöp arcképeiből nyílt kamarakiállítás "A nagyvilág művésze vagyok." címmel, születésének 150. évfordulója alkalmából csütörtökön a Magyar Nemzeti Galériában (MNG).

Hirdetés

László Fülöp azon művészek közé tartozik, akiket a világban jobban ismernek, mint Magyarországon, a tárlat egyik célja ezért éppen az, hogy a királyok, pápák, elnökök festőjeként ismert művész "hazakerüljön" - mondta el a csütörtöki megnyitón Sandra de Laszlo, a kiállítás társkurátora, hozzátéve: az utolsó jelentősebb magyarországi László Fülöp-kiállítás 1925-ben volt.

Szücs György, az MNG főigazgató-helyettese emlékeztetett arra, hogy az intézmény gyűjteménye 78

Bellák Gábor társkurátor hozzátette: a kiállításban 16 László Fülöp-portré kapott helyet, ezek zöme nemzetközi gyűjteményekből érkezett.

A tárlat előterében László Fülöp alakjával ismerkedhet meg a látogató: egy 1911-es önarckép mellett itt kapott helyet egy képekkel illusztrált kronológiai szalag, a festő életének számos dokumentuma, valamint általa készített filmfelvételek is.

A belső teremben László Fülöp válogatott portréi sorakoznak. Az 1869-es születésű művész a reprezentatív portréfestészet utolsó nagy korszakának legnagyobb alakja volt, akinek vásznairól történelmi személyiségek néznek le - hangsúlyozta a kurátor.

"Ma már rengeteg fotó készül rólunk, de nagyon ritka az olyan, amelyikre bárki azt mondaná: ez vagy te!" - jegyezte meg Bellák Gábor, hozzátéve: László Fülöp mindegyik modelljével sokat beszélgetett, hogy személyiségüket is meg tudja örökíteni a vásznon.

A látogatók találkozhatnak mások mellett II. Vilmos német császár, az idős Görgei Artúr vagy a brit uralkodó édesanyja, Erzsébet királyné 25 éves kori arcképével, míg XIII. Leó portréját az MNG állandó kiállításában találhatják meg.
A 2020. január 5-ig nyitva tartó időszaki tárlaton helyet kapott Wenckheim báróné és gyermekeinek portréja is, a kevés Magyarországon fennmaradt László Fülöp-festmények egyikeként.

A kiállításmegnyitó előestéjén, szerdán leplezték le a budapesti brit nagyköveti rezidencián László Fülöp két másik alkotását, a Scitovszky Tibor egykori magyar külügyminisztert és feleségét, Hódosi Hannát ábrázoló képpárt. A portrék brit segítséggel kerültek vissza 73 év elteltével Budapestre, a Scitovszky-házaspár egykori otthonába, amely évtizedek óta a mindenkori brit nagykövet rezidenciája.

A nagykövetség közleménye szerint az egykor Londonban élő művész két portréját a Brit Kormány Művészeti Gyűjteménye vásárolta meg a Christie's aukciósház tavaszi árverésén New Yorkban.

HívogatókultúraMagyar Nemzeti Galéria