2024.02.25, Vasárnap

Két kitüntetés a Műemléki Világnapon

2016.04.30. 07:41

A Pest Megyei Kormányhivatal Örökségvédelmi Irodája két kitüntetés - a Forster Gyula-díj és az ICOMOS-díj - odaítélésében is érintett volt a Műemléki Világnapon.

Hirdetés

A Pest Megyei Kormányhivatal Örökségvédelmi Irodája két kitüntetés - a Forster Gyula-díj és az ICOMOS-díj - odaítélésében is érintett volt a Műemléki Világnapon.

„Sport és Örökség” címmel rendezett konferenciát az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság április 18-án, a Műemléki Világnap alkalmából. A Miniszterelnökség, a Magyar Művészeti Akadémia és a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ társrendezésében megtartott rendezvény keretében a műemlékvédelem területén végzett kimagasló szakmai tevékenységéért Forster Gyula-díjat vehetett át Klaniczay Péter műemlék-felügyelő L. Simon László kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkártól.

Klaniczay Péter 1981-ben végzett a BME Építészmérnöki Karán, majd műemlékvédelmi szakmérnöki diplomát szerzett. 1986-ig a FIMÜV Műemléki Tervező Osztályán többnyire fővárosi épületek helyreállításával foglalkozott, köztük a Budai Várnegyed számos lakóházának felújításával, ill. az Országos Levéltár épületének háborúban tönkrement Zsolnay kerámiadíszes fedésének rekonstrukciójával.

Ezt követően az Országos Műemléki Felügyelőségnél (OMF) és utódszervezeteinél (OMvH, KÖH) Pest megye felügyelete mellett, több éven át vezető felügyelő és szakmai igazgató-helyettes. 2011 óta a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatalának Örökségvédelmi Osztályán Pest megye műemléki felügyelője.

Pest megyében jelentős műemlék-együttesek helyreállítását felügyelte és ellenőrizte, illetve sokszor az évekig tartó munkák szakmai koordinálása is feladata volt. A közel három évtizedes műemlék-felügyeleti tevékenység során a főbb helyszínek közé tartozik Vác számos műemléke, a fóti templom és plébánia műemléki együttese, a gödöllői Grassalkovich-kastély és a Királyi Váró, illetve a besnyői kegytemplom, Dabas több kúriája, a ceglédi Református Nagytemplom, Szentendre belvárosának sok temploma és történelmi épülete, Visegrád romterületei, a zsámbéki templomrom, a Duna-kanyar és a zsámbéki-medence számos kisebb emléke.

A Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatalának Örökségvédelmi Osztálya társhatóságként felügyelte és szakmailag koordinálta Visegrád új városközpontja kialakítását. A középkorban már egyszer elnyert városi rangot csak az utóbbi évtizedekben kapta vissza a település, amely kinőtte korábbi, szűkös közösségi és igazgatási tereit. A Duna-part és a főutca közötti új igazgatási és kulturális központ – a városháza, az egészségház és közösségi tér – kialakítása korábbi épületek és közterületek felújításával, bővítésével műemléki jelentőségű területen valósult meg. A kiváló helyreállításért az ICOMOS-díjat Félegyházi András polgármester, valamint Kovács-Andor Krisztián, Tamás Anna Mária, Bártfai Tamás építészek és Péter István tájtervező, továbbá Klaniczay Péter műemlék-felügyelő vehették át.

(Pest Megyei Kormányhivatal, a fotókat Bélavári Krisztina készítette)

Galéria

Fókuszbanörökségvédelemműemlék

Ajánljuk még