2024.03.29, Péntek

Az ősz veszélyei a kutyák számára

pestpilis.hu

2018.09.13. 12:47

Beköszöntött az ősz, és ezzel együtt az év egyik legszebb időszaka is. Kutyásként azonban több dologra is oda kell figyelni, mert kis kedvencünkre az átlagosnál több veszély leselkedik. Ilyenek például az erdőkben pillanatok alatt megjelenő mérgező gombák, vagy akár a rágcsálóirtó szerek. Cikkünkben ezeket fogjuk bemutatni, így felkészülten nézhetsz egy újabb csodás ősz elé.

Hirdetés

A hőmérséklet csökkenésével, és a pára, eső, zúzmara megjelenésével nem csak te kívánkozol egy meleg védett helyre. Kutyád is igényli, hogy a zord időjárás elől bebújhasson egy meleg kis kuckóba, úgyhogy biztosíts számára egy kutyaházat, akkor is, ha úgy gondolod, hogy a kerti kutyakennel teteje, és oldalfalai megvédik őt az esőtől, hótól. A kennelek általában olyan nagyok, hogy kényelmesen elfér bennük a kutyaház és kutyád is.

A rövidülő nappalok és egyre gyakoribb esős-párás idő együttesen rossz látási viszonyokat okozhat. Ha forgalmas helyen sétáltok, akkor mindenképp szerezz be egy fényvisszaverő nyakörvet, hogy minden körülmény között látható maradjon a kutyád.

Az erdei séták során, de még a saját kertedben is érdemes odafigyelni, nehogy kutyád az esők után gyorsan megjelenő gombákat megegye. Ezek egy része ugyanis mérgező embernek és állatnak egyaránt. Ezen kívül a lehullott lombtakaró veszélyes hulladékokat, törött üveget is rejthet, amit szintén nem lenne jó, ha kutyád megenne.

Tavasszal és ősszel a kullancsok és bolhák is elevenebbek, így nagyobb veszélyt jelentenek ránk és szőrös barátainkra is. Érdemes a nagyobb túrák, kirándulások után átvizsgálni őket is, ha pedig kullancsot találunk azt azonnal eltávolítani. Kiemelnénk a megelőzés fontosságát is, amivel legegyszerűbben kezelhetően a kullancs- és bolhairtó nyakörvek, illetve a spot-on csepp formában adagolható készítmények.

Háziállatainkra adott esetben még a lakótérben, illetve annak környékén is veszélyek leselkedhetnek. Ha olyan helyen élünk, ahol ősszel megjelennek a rágcsálók, akkor kénytelenek vagyunk csapdákkal, vagy méreggel védekezni. Ez azonban kis kedvenceinkre éppolyan veszélyes, mint a nem kívánatos rágcsálókra nézve. Figyeljünk oda, hogy a kihelyezett mérget nehogy megegyék, ugyanis az illatuk nekik is nagyon csábító. Ősszel nem csak a rágcsálók, de a molyok is el tudnak szaporodni, és az ellenük használt molyirtó hasonlóképp méreg a háziállatok számára, így itt is figyeljünk, nehogy a kutyánk egy óvatlan pillanatban megegye. A fagyálló folyadékkal is vigyázni kell, mert ez is már kis mennyiségben is mérgező lehet az állat számára.

Minden odafigyelés ellenére is néha megtörténik a baj, és kedvencünkön szokatlan tüneteket figyelünk meg. Ilyenkor ne habozzunk, hanem azonnal forduljunk állatorvoshoz, mert a mérgezések akár halállal is végződhetnek. Összeszedtük, hogy mik a leggyakoribb jelei a gombák, mérgek illetve vegyszerek okozta mérgezéseknek:

  • dülöngélő járás
  • erőtlenség
  • kedvetlenség
  • görcsök
  • remegés
  • fokozott nyáladzás
  • hasfájás
  • hasmenés
  • hányás
  • alacsony testhőmérséklet
  • szokatlan izgatottság
  • véres vizelet
  • habos, véres nyál vagy hányás

 

Reméljük, hogy az összegyűjtött veszélyek segítenek megelőzni a bajt, és így minden kutya és gazdi kiélvezheti az ősz nyújtotta örömöket!

Kirakatkutya

Ajánljuk még