2024.04.20, Szombat

Utolsó esély az őszi lakásfelújításra és fűtéskorszerűsítésre

pestpilis.hu

2018.09.20. 09:50

Szeptemberrel hivatalosan is beköszöntött az ősz, és nyakunkon a fűtési szezon. Ha Ön is abban reménykedett, hogy a tél idén elmarad, akkor sajnos rossz hírünk van. A jó hír viszont, hogy még az utolsó pillanatban is van esélye tenni azért, hogy az idei telet melegebb lakásban töltse. Ebben a cikkünkben sorra vesszük, hogy milyen lehetőségek kínálkoznak idén, és mivel érdemes foglalkozni majd a jövőben.

Hirdetés

Sokak számára rémisztő gondolat a tél közeledte, hiszen az elavult fűtés, vagy az elvetemedett nyílászárók miatt a lakás nem fűthető fel kellemes hőmérsékletre. Ráadásul nem csak hogy hideg van, de még a fűtési költség is magas a rossz hatékonyságú rendszerek és a réseken könnyen elillanó hő miatt. Ha pedig ez még nem lenne elég, akkor sok esetben ezek az elavult készülékek veszélyt is jelentenek a lakók számára.

Vizsgáljuk hát meg, milyen lehetőségeink vannak, hogy az energiaveszteséget csökkentsük, és otthonunkat melegebbé tegyük! Négy legfontosabb eleme az épület külső szigetelése, a nyílászárócsere, a fűtési rendszer korszerűsítése és a megújuló energiák felhasználása. Ezek megfelelő kombinációjával akár 60 százalékos megtakarítást is elérhetünk.

A leggyorsabban kivitelezhető korszerűsítés a nyílászárócsere, ez ugyanis a legtöbb esetben nincs engedélyhez kötve, és nagyobb épület esetén is általában egy-két nap alatt lezajlik. Vagyis ha húznak az ablakok, akkor célszerű még idén, a hideg beállta előtt kicseréltetni a nyílászárókat.

Sok ingatlanban nagyon elavult fűtőberendezések vannak használatban, amik nem csak alacsony hatékonyságúak, de veszélyesek is lehetnek a lakók számára. Ilyen esetben feltétlenül javasolt a kazáncsere, ez azonban több időt vesz igénybe. Ha készülékünket nagyobb hatásfokúra szeretnénk cserélni, vagy más módosítást is tennénk a fűtési rendszerben, akkor szükség lesz egy gázterv készítésére. Ezt a gázszolgáltatónak kell aztán jóváhagyni, és a kivitelezést is ők fogják ellenőrizni.

A külső szigetelés szintén egy hosszabb folyamat, amihez jövőre érdemes hozzákezdeni, mert nagy hőmegtakarítás érhető el vele. A megújuló energiák célszerű felhasználása komoly tervezési folyamat, így ehhez érdemes egy szakember segítségét igénybe venni.

Ezek tehát a lehetőségek épületeink energetikai korszerűsítésére. Érdemes, ha kisebb lépésekben is, de korszerűsíteni otthonainkat, hogy csökkentjük az energiafelhasználásunkat, és ezzel együtt a költségeinket is.

Kirakatfűtéslakásfelújítástél szigetelés

Ajánljuk még