2024.06.17, Hétfő

A túl sok cukor depressziót okoz a férfiaknál, de a nőknél nem

MTI

2017.07.28. 13:22

A férfiak ráadásul nem azért fogyasztanak több cukrot, mert depressziósak.

A túl sok cukrozott üdítőital, sütemény és más édesség fogyasztása növeli a depresszió kockázatát férfiaknál - derítették ki a University College London kutatói, akik ugyanezt az összefüggést nők esetében nem tudták kimutatni. Brit kutatók az elfogyasztott cukor és a mentális egészség problémái közötti összefüggést kutatták ötezer férfi és kétezer nő körében.

Szoros összefüggést állapítottak meg a nagymértékű cukorfogyasztás és a depresszió között a férfiak körében. Azok a férfiak, akik napi több mint 67 gramm cukrot fogyasztottak, 23 százalékkal nagyobb eséllyel szenvedtek mentális rendellenességben, mint azok, akik beérték kevesebb mint 39,5 gramm cukorral. A kutatók azt is megvizsgálták, vajon a férfiak azért fogyasztottak-e több édes ételt, mert depressziósok voltak, ám ilyen összefüggést nem találtak.

„A kutatás nem talált kapcsolatot a cukorbevitel és a lelkiállapot rendellenességei között nők esetében, azt nem tudni, hogy ez miért van így. Több kutatásra van szükség, nagyobb mintán kell tesztelni a cukor-depresszió közötti kapcsolatot" - idézte Anita Knüpelt, a UCL kutatóját a The Guardian című brit napilap.

A Scientific Report című folyóiratban közzétett tanulmány nem az első, amely utal erre az összefüggésre. Már legkevesebb három korábbi tanulmány jutott hasonló összefüggésre Knüpel szerint. „Tanulmányunk eredménye a férfiak esetében nagyon erős, de a nőknél nem. Ennek az lehet az oka, hogy kevesebb nőt vontunk be a kutatásba. De az étrendről készült országos felmérések azt is mutatják, hogy a férfiak több cukrot fogyasztanak, mint a nők" - magyarázta a brit kutató.

kutatásédesség