2024.03.28, Csütörtök

Budapestre is lecsaphat egy monumentális zsírszörny

inforadio.hu

2017.09.21. 17:09

130 tonnás hulladékból összeállt zsírömlenyt bányásztak ki a londoni csatornákból. A szakértők szerint Budapesten sem jobbak a csatornahasználati szokások, mint a brit fővárosban, ezeken érdemes lenne javítani.

Hirdetés

Budapesten sem jobbak a csatornahasználati szokások, mint Londonban - mondta az InfoRádiónak Bátori Marianna, a Fővárosi Csatornázási Művek szóvivője annak kapcsán, hogy az Egyesült Királyság fővárosában egy 250 méteres, 130 tonnás torlaszt szedtek ki a csatornarendszerből.

A monumentális, zsírból, vécépapírból, nedves törlőkendőből és egyéb csatornahulladékokból álló képződmény akasztotta meg a londoni csatorna működését a nagyváros központjához közel, Whitechapel negyedben. Ez az összes eddig talált zsírszörny közül a legnagyobb méretű, a hozzáértők szerint szennyvízcunamival fenyegette a helyieket.

Itthon is fenyeget az undorító csatornablokk

A rádió által megkérdezett hazai szakértő szerint Budapesten folyamatosan tisztítják a csatornákat, nem csak dugulás esetén, azonban az ételmaradékok, különösen ha magas az olajtartalmuk gondot okozhatnak. Az elhasznált ételolaj például azonnal megdermed, amint leér a lefolyón és szűkíti a csatorna méretét. Ezen a lerakódáson ezután pedig újabb szennyeződések ragadhatnak fent. Ha ezt a folyamatot túl sokáig hagyják folyni, akkor a szennyvíz visszafolyhat és kiönthet az utcára.

„Mindent, ami a csövön lefér”

- válaszolta a szakértő arra a kérdésre, hogy mi mindent is találnak odalent. Hozzátette: az ételmaradékoktól sem ezen az úton tanácsos megszabadulni, mert nemcsak dugulást okoznak, hanem táplálékul szolgálnak a csatornában élősködő patkányoknak, csótányoknak.

csatornahálózattisztaság