2024.06.24, Hétfő

Aukcióra bocsátanak egy harminc éve ellopott Chagall festményt

MTI, washingtonpost.com

2018.04.13. 12:57

A kép megkerült, tulajdonosai azonban már nem élnek, így az árverés bevételeiből jótékony célokat támogatnak majd a vagyonkezelők.

Harminc éve lopták el egy New York-i lakásból azt a Marc Chagall olajfestményt, amit most visszaadnak a hajdani tulajdonosok vagyonkezelőjének - közölte az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI).

Marc Chagall (1887-1985) francia festő 1911-ben készült Othello és Desdemona című képét több mint egy tucat egyéb műalkotással és ékszerrel együtt lopták el a Heller házaspár lakásából, amíg ők vakációzni voltak. A képen a Shakespeare-dráma címszereplője kardot tart a kezében és az ágyon fekvő feleségére tekint. A Heller házaspár lakását Renoir-, Picasso- és Hopper-képek is díszítették. A férfi ékszerkereskedő volt, 1998-ban halt meg, felesége 2003-ban.

A Chagall festmény tavaly került elő, egy washingtoni galériának kínálták eladásra, ám az kétszer is nemet mondott a vételre. Azt tanácsolta az eladónak, igazolja, hogy legálisan van a tulajdonában. „Innentől vettük át az ügyet" - mondta Marc Hess, az FBI műalkotásokkal kapcsolatos bűnügyekre szakosodott csapatának tagja.

 

Éveken át sikertelenül próbálták eladni a képet

A marylandi férfi, aki megpróbálkozott az értékesítéssel, évtizedeken át padlásán tárolta az alkotást egy ajtókeretből és furnérlemezből barkácsolt dobozban - mesélte Hess. A képet az 1980-as évek végén vagy az 1990-es évek elején kapta egy másik férfitól, aki a gyanú szerint Manhattan Upper East Side negyedének egy lakásából lopta el - olvasható a csütörtökön benyújtott periratokban.

A marylandi férfi kétszer is megpróbálta eladni a Chagall-képet, 2011-ben és 2017-ben, azonban a galériatulajdonos, aki dokumentumok nélkül nem vette meg tőle, végül jelentette az ügyet az FBI-nak. „Jól dokumentált és ismert műalkotásokat ellopásuk után igen nehéz piacra dobni" - vélte Tim Carpenter FBI-nyomozó.

Az ügyész csütörtökön kérte a bíróságot, hogy adja át a képet a család vagyonkezelőjének, aki ezután aukcióra bocsátja. A várhatóan több százezer dolláros bevétel a lopáskárt megtérítő biztosítóé és a vagyonkezelő támogatta jótékonysági szervezeteké lesz.

A tolvaj és az orgazda már nem büntethető, időközben a bűn elévült. „A férfi, akit a műkincslopással gyanúsítunk, már a hetvenes éveiben jár, és más tolvajlások miatt már ült börtönben" - közölte az FBI.

jótékonyságárverésfestészet