2024.04.23, Kedd
Rejtélyes módon jutott kacsa Niue szigetére
Illusztráció (pexels.com)

Rejtélyes módon jutott kacsa Niue szigetére

Sokszínű Vidék

2018.09.10. 15:37

A sziget egyetlen kacsája jobb híján egy pocsolyában él, amit folyamatosan a helyiek töltenek fel.

Hirdetés

Az ausztráliai Aucklandtől három és fél órás repülőútra található Niue szigetén 1600 ember és egyetlen kacsa él. Hogy hogyan került oda a barátságos állat, egyelőre csak találgatni tudják a helyiek – derült ki a Sokszínű Vidék cikkéből.

A magányos madár érkezése egyszerre lepte meg és töltötte el örömmel a helyieket. Trevor névre keresztelték az új-zélandi képviselőház elnöke, Trevor Mallard után. A kacsa mostanra igazi híresség lett. A turisták folyton fotózkodnak vele, a szigetlakók etetik őt, az önkéntesek pedig újra és újra feltöltik vízzel a pocsolyát, ahol él.

Mindenki rendkívül barátságos vele, ugyanakkor fogalma nincs senkinek, hogyan került oda. Sokan vitatkoznak róla, de biztosat senki nem tud mondani.

A legtöbben arra gyanakodnak, hogy Új-Zélandról repült oda, de szinte elképzelhetetlen, hogy ilyen távolságot át tudott volna repülni. Mások szerint meghúzta magát egy jachton, és a partra szállást követően kiugrott a hajóból.

Egy kicsi pocsolya a kacsa otthona

Mivel Niue szigetén nincs túl sok vizes élőhely, Trevornak meg kell elégednie egy pocsolyával a repülőtér közelében. Az emberek kissé aggódnak, mert mostanában alig esett eső, a pocsolyája pedig kezd kiszáradni. A közösség azon van, hogy a kacsát vízben tartsa, ezért azt vízzel töltik fel időnként.

Az állat egyelőre elégedettnek tűnik, de félnek, hogy magányos lesz. A mezőgazdasági minisztériumban most mérlegelik a lehetséges opciókat, ami során felmerült, hogy leköltöztetik, de az sem kizárt, hogy fából készült másolatokkal teremtenek neki társaságot. Utóbbira volt már példa a történelemben: Nigel, a világ legmagányosabb madara az új-zélandi Mana szigetén évekig élt betonmadarak mellett.

Trevor népszerűségét az is okozhatja, hogy Niue szigetén kevés a szárazföldi állat és a madár is. Vannak bálnáik és delfinjeik, a vízben gazdag az állatvilág, de a földön csak kutyákat látni. Még birkáik, lovaik, varjaik sincsenek, ezért csodálhatják annyira a rejtélyes kacsa.

természetállatok