2024.02.29, Csütörtök

A klímaváltozásról szóló állandó kiállítást mutattak be Szigetmonostoron

2015.12.01. 09:18

Hirdetés

Az ENSZ párizsi klímakonferenciájához kapcsolódva hétfőn mutatták be a Pest megyei Szigetmonostoron a Klímaváltozás kihívásai című állandó kiállítást.

    Bódi Balázs ökológus, a kiállítás egyik szervezője az MTI-nek elmondta, hogy a tárlat egyedülálló módon a tudomány, a technika és a művészet elemeit ötvözve mutatja be a globális éghajlatváltozást. A kiállítás egy tágabb megközelítésből indulva jut el a lokálisig, a Szentendrei-szigetig - tette hozzá. 
    A tárlat a klímaváltozást a környezeti problémák közé helyezi, hiszen ezek egymással összefüggő jelenségek - magyarázta a szakember. Hozzátette: ezt az összefüggésrendszert egy szoborcsoportban mutatják meg, majd több kiállításelemen át, a klímaváltozás okait és következményeit bemutatva jutnak el a helyi megközelítésig, azaz hogy milyen aktualitásai vannak a változásnak a szigeten vagy hogy milyen a sziget tájhasználata. 
    Megoldási alternatívákat is kínálnak - emelte ki Bódi Balázs. Szerinte a környezetvédelmi ismeretterjesztés gyakori hibája, hogy csak "megijesztjük az embereket, de nem adunk megoldási lehetőségeket". A tárlaton ezért olyan makettek is láthatók, amelyek választ kínálhatnak arra, hogy miképp lehet hozzájárulni a klímaváltozás sebességének lassulásához.
    Az ökológus a helyszínválasztással kapcsolatban hangsúlyozta, hogy Szigetmonostor elkötelezett a téma iránt, és sokat tesz az önellátó gazdálkodásért, ami azért fontos, mert a hosszú szállítási út jelentős károsanyag-kibocsátással jár. A település a megújuló energiák használatára is sokat áldoz - hangsúlyozta.
    Az állandó kiállítás - az önkormányzat és az Outdoor Mission Kft. közös vállalkozása - a szigetmonostori faluházban látható.

mti

fotó: www.agroinform.com

Galéria