2021.09.22, Szerda
Fiumei úti sírkerti sétákon ismerhetjük meg szobrászaink és íróink életútját
fiumeiutisirkert.nori.gov.hu

Fiumei úti sírkerti sétákon ismerhetjük meg szobrászaink és íróink életútját

MTI

2019.01.18. 17:15

A magyar kultúra napja alkalmából szervezett vezetések ingyenesek és fontos bepillantást engednek a múltunkba.

Hirdetés

A Fiumei úti sírkertben tartott ingyenes sétákkal csatlakozik a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) a magyar kultúra napja programjaihoz január 22-én.

  • A tíz órakor induló Halhatatlan művészet - Szobrászok és szobrok című vezetésen a jelentkezők felfedezhetik a sírkertet mint szoborparkot, hiszen nemcsak a Fiumei úton nyugvó szobrászok sírjait keresik fel, hanem a sírkertben található szobrok történeteivel is megismerkedhetnek.
  • A 14 órakor induló Ami bennem lélek című irodalmi séta kalandos életutakat, szövevényes szerelmeket, borospohár mellett elmondott történeteket mutat be.

„Ha valahol megtalálható a magyar kultúra, az pontosan a Fiumei úti sírkert. Hiszen számos nagy művészünk, írónk, politikusunk nyugszik ezen a nemzeti emlékhelyen, így az ide látogatók nemcsak egy sírkertet találnak, hanem kulturális örökségünk egyik legfontosabb helyszínét. A magyar kultúra olyan géniuszainak sírja található meg nálunk, mint például Ady Endre, József Attila, Radnóti Miklós vagy Munkácsy Mihály. A NÖRI kiemelten fontosnak tartja, hogy a Fiumei úti sírkert több legyen, mint temető, ezért számos kulturális programot tervezünk 2019-ben is" - idézi a közlemény Radnainé Fogarasi Katalin, a NÖRI főigazgatója szavait.

A január 22-én tartott sétákon a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

KultúraA magyar kultúra napjairodalomszoborszobrászművészet