2024.07.19, Péntek
A Sziget a fenntartható fesztiválozás „élharcosai” között
Sziget Fesztivál 2022

A Sziget a fenntartható fesztiválozás „élharcosai” között

Sziget Fesztivál

2022.11.16. 10:58

A Green Deal Circular Festivals (GDCF) célja, hogy ösztönözze a fenntartható innovációt és együttműködést az európai fesztiválok világában.

Az Amszterdamban megrendezett ADE Green konferencián 23 európai fesztivál – köztük a Sziget is - csatlakozott a Green Deal Circular Festivals-hoz, a fenntartható fesztiválszektor élharcosainak európai partnerségéhez. Ezzel immár 14 ország 43 fesztiválja és városa vesz részt az együttműködésben azzal a céllal, hogy növeljék hatásukat a körforgásos gazdaságra és klímasemlegességre való átállásban.

A Green Deal Circular Festivals (GDCF) célja, hogy ösztönözze a fenntartható innovációt és együttműködést az európai fesztiválok világában. A résztvevő holland és más, európai szervezetek együtt dolgoznak ebben az összefogásban, célul kitűzve, hogy 2025-re megfeleljenek a körforgásos gazdaság alapelveinek és klímasemlegesek legyenek. A felek öt témára összpontosítanak: az energia, az ételek és italok, az utazás és szállítás, az anyagok és víz.

A Green Deal Circular Festivals szervezői szerint „az éghajlati válság elleni küzdelemben a fenntarthatóság világszerte elengedhetetlen. A fesztiválok nagyszámú látogatójukkal, meghatározott időtartamukkal és terükkel tökéletes helyszínt kínálnak a fenntartható innovációk kipróbálására, valamint az emberek és ágazatok inspirálására. A fesztiválok - mint innovátorok és „élő laboratóriumok” - a városokban megvalósuló kézzelfogható innovációk előfutárai.”

A fenntartható fesztiválozásért küzdő rendezvények listáján olyan nevek szerepelnek, mint – mások mellett - a Pukkelpop, a Roskilde Festival, az Eurosonic Noorderslag, a Lowlands, az Amsterdam Open Air vagy a környező országokban működő Pohoda illetve az Exit.

KultúraSziget FesztiválBudapestkörnyezetvédelem