2024.05.21, Kedd

Már lehet pályázni támogató szolgáltatás és közösségi ellátás fejlesztésére

2016.03.21. 14:05

A Pest megyei Pátyon jelentette be Czibere Károly, már lehet pályázni a támogató szolgáltatást, pszichiátriai, illetve szenvedélybetegek részére nyújtott közösségi ellátást működtető szolgáltatók feltételeinek fejlesztésére.

A Pest megyei Pátyon, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Házában tartott sajtótájékoztatón jelentette be Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, már lehet pályázni a támogató szolgáltatást, pszichiátriai, illetve szenvedélybetegek részére nyújtott közösségi ellátást működtető szolgáltatók feltételeinek fejlesztésére. Ez három területet ölel fel: a szállítójárművek cseréjét, az informatikai fejlesztést és a munkatársak képzését, továbbképzését. A keretösszeg 200 millió forint, a pályázatokat április 11-ig lehet beadni. 


A kormány elkötelezett abban, hogy minden segítséget megadjon a fogyatékossággal élő embereknek és az őket gondozó családoknak annak érdekében, hogy "ne szoruljanak zárványokba", és az otthonukban, ahhoz közel minden olyan segítséget megkapjanak, amire szükségük van. Ezzel segíthető elő, hogy az érintettek önálló életvitelt tudjanak folytatni és autonóm módon élhessenek.
A kormány fontosnak tartotta, hogy megerősítse a szolgálatokat, amihez eszközöket is hozzárendelt, és az országban jelenleg működő 268 támogató szolgálat fontos partnere a kormánynak.
A megerősítés fontos eleme volt a finanszírozás már tavaly elindult emelése, ami a januárival együtt mintegy 400 millió forintot jelent a támogató szolgálatok számára. Szintén a megerősítést szolgálja, hogy idén januártól a működtetés területén megszűnt az a pályázati rendszer, amely rugalmatlan és kiszámíthatatlan volt. A helyébe a normatív finanszírozás lépett, s "ez hosszú távon fenntartható, kiszámítható módon stabilizálja a támogató szolgálatok működését".
Az intézkedések azt üzenik a támogató szolgálatok fenntartatóinak, működtetőinek, munkatársainak, illetve az ellátottaknak és hozzátartozóiknak, hogy a kormány hosszú távon számít a szolgáltatásra, és fontosnak tartja a kiszámíthatóságot.
Minél több embert szeretnének elérni, aminek egyik eszköze a mostani fejlesztési pályázat. Járműcsere esetében akár 9 millió forint támogatást lehet elérni pályázatonként, az informatikai fejlesztés területén 150 ezer forint a keretösszeg pályázatonként, a képzések, továbbképzések részvételi díjának biztosítására pedig 50 és 250 ezer forint közötti összegre lehet pályázni. Ez év januárjától újabb forrásokat emeltek be az ágazatba annak érdekében, hogy ott is induljanak szolgáltatások, ahol jelenleg nincsenek.
Morva Emília, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közép-magyarországi régióvezetője arról szólt, hogy intézményeikben a fogyatékossággal élő emberek mindennapjait könnyítik meg, ugyanakkor fontos missziónak tekintik elfogadásuk segítését. Az egyik legjelentősebb küldetésük segíteni azokat az embereket, akik valamilyen módon támogatásra szorulnak, akár mozgásukban korlátozottak, akár valamilyen szenvedélybetegséggel, pszichiátriai betegséggel küzdenek. A pályázat jó lehetőség nyújt a fenntartóknak.

mti / weborvos.hu

Galéria

FókuszbanPátyMagyar Máltai Szeretetszolgálat