2024.05.21, Kedd

Médiatanács: támogatás közéleti műsorok és történelmi dokumentumfilmek készítésére

2015.11.27. 14:11

Több mint százmillió forintos támogatást nyújt 8-8 helyi televíziós közéleti, illetve kulturális magazin, valamint 7 helyi híradó készítésére a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa - tájékoztatta az NMHH csütörtökön az MTI-t.

 

    Emellett elsősorban 56-os és I. világháborús dokumentumfilmek készítésére 75 millió forintot használhatnak fel a Nemeskürty István-pályázat keretében a tendernyertes médiaszolgáltatók - döntött a testület a héten.
    A 23 televíziós műsor gyártásához egy éven át összesen 103,9 millió forinttal járul hozzá a médiatanács a Magyar Média Mecenatúra programban a helyi és körzeti tévéknek szóló műsortámogatási pályázatának idei harmadik fordulójában meghozott döntése szerint.
    A közéleti magazin kategóriában sikerrel pályázott a szigetszentmiklósi DunaMédia TV (Szigeti körkép), a miskolci Irány Televízió (Közélet), a balatonkenesei Öböl Tv (Közügy), a pesterzsébeti ESTV (Közélet Pesterzsébeten), a szegedi Telin TV (Szegedi Panoráma), a gödöllői Régió Plusz Televízió (Porta), a szentgotthárdi Gotthárd TV (Híradó Plusz) és a Soltvadkerti TV (Vadkerti Krónika). A hírműsor kategóriában nyertes pályázatot nyújtott be a bajai, a gyulai, a Győr+, a kiskunhalasi és az érdi televízió a Híradó műsoraikra, valamint a gyöngyösi televízió az Aktuális és a fővárosi Hegyvidék Televízió a Budai Híradó című programjaikra.
    A kulturális magazinok gyártói közül kedvezményezetté vált a Keszthelyi Televízió (Szignatúra), a szarvasi Körös Televízió (Körös Völgy), a Zalaegerszegi Televízió (Kultúrkör), a Veszprém TV (Kilátó), a hódmezővásárhelyi Vásárhely Televízió (Publikum), az Ózdi Városi Televízió (Kaleidoszkóp), a fővárosi székhelyű Bonum TV (Musica), valamint a Pápa Városi Televízió (Végre péntek!).
    Hozzátették, hogy a médiatanács 2011 óta közel kétmilliárd forint értékben 431 televíziós műsor költségeihez adott egy-egy éven át tartó finanszírozást - a helyi és körzeti televízióknak szóló műsortámogatási pályázatain - a helyi médiapiac fenntartására és sokszínűségének ösztönzésére.
    Arról is beszámoltak, hogy Nemeskürty Istvánról nevezi el és 75 millió forint keretösszeggel hirdeti meg idei történelmidokumentumfilm-pályázatát a médiatanács, amelyre XX. századi, különösen az 1956-os, illetve az I. világháborús évfordulókkal kapcsolatos eseményeket, személyeket, emberi sorsokat, helyszíneket, témákat archív tartalmak újrafelhasználásával feldolgozó filmterveket várnak 2016. január 14-ig.
    A Magyar Média Mecenatúra program részeként kiírt pályázaton 50-52 perces önálló alkotások vagy 2-6 részes, egyenként 24-26 perces sorozatok szinopszisával és a kapcsolódó rendezői koncepcióval, valamint szakértői, szakirodalmi jegyzékkel alátámasztott tervével lehet jelentkezni a határon túlról is.
    A maximális támogatás pályázónként legfeljebb 25 millió forint lehet önálló alkotás esetén, és 50 millió forint sorozattervnél, de a hozzájárulás értéke nem haladhatja meg az összköltség háromnegyedét. A támogatott filmeket 2017. július közepéig kell befejezniük az alkotóknak. A pályázat célja, hogy az elkészült filmek maradandó kulturális értékeket hozzanak létre, és a magán- és állami gyűjtemények elemeinek megismertetésével méltó módon tárják fel a múlt századi magyar vonatkozású történelmi események eddig kevéssé köztudott vonatkozásait a tévénézők széles köre számára.
    A 2014-ben először meghirdetett eljárásban 5 történelmi dokumentumfilm 114,5 millió forint támogatásban részesült - közölte az NMHH.

mti

fotó: www.nmhh.hu

Galéria