2024.04.22, Hétfő

Megkezdődtek a faültetések a jégkár sújtotta erdőterületeken

2015.11.14. 09:13

Az őszi csemeteültetésekkel elkezdődött a tavaly decemberi jégkár miatt megsérült erdőterületek megújítása a Pilisi Parkerdő területén. Az első facsemetéket a legnagyobb újratelepítést igénylő valkói erdészet területén ültették el kedden.

Hirdetés

    Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója a helyszínen tartott sajtótájékoztatón emlékeztetett, hogy a tavaly decemberi ónoseső okozta jégkár a Pilisi Parkerdő Zrt. 65 ezer hektáros területének közel egyharmadát érintette, ebből 9 ezer hektárt súlyosan. 
    A vezérigazgató elmondta, hogy a most indult munkálatokkal az újraerdősítésre váró 100 hektárból mintegy 60 hektáron 1 millió facsemetét ültetnek el 25 millió forintból. 
    A legnagyobb erdősítési feladatok a Gödöllői dombság, illetve a valkói erdészet területén vannak, és az erdősítés során a tavaly elpusztult fák helyébe őshonos tölgy, cser, bükk, valamint hazai nyár fajok kerülnek, ami fajváltást is jelent.
    Csépányi Péter, az erdőgazdálkodási társaság termelési és természetvédelmi főmérnöke felidézte, hogy 2014. december 1. és 3. között egyhavi csapadékmennyiség hullott le ónos eső formájában, s jelentős károk keletkeztek  a magasabban fekvő területek erdeiben, illetve bizonyos dombvidéki helyszíneken. A vékony faágakon helyenként 10 centiméter vastag jégburok képződött, és az óriási súlytól ágak, koronák törtek le, fatörzsek váltak ketté, fák dőltek ki. A társaságot a jégkár 20 ezer hektáron érintette, országosan azonban mintegy 40 ezer hektáron keletkeztek károk, amelyek a Börzsöny mellett a Pilist, a Visegrádi hegységet, a Budai hegységet és a Gödöllői dombságot érintették.
    A szakember a kárfelszámolásról elmondta, a veszélyhelyzetek megszüntetése, az infrastruktúra helyreállítása után megkezdődtek az erdők megújításának előkészítő munkálatai. A mostani csemeteültetéssel azokat az állományokat kívánják regenerálni, ahol a jelentős mértékű törések miatt nagy üres területek keletkeztek. 
    Hozzátette, hogy a megsemmisült erdők helyreállítása egymillióval több facsemete ültetését teszi szükségessé, míg a társaság évente átlagosan 700 ezer és 1 millió közötti csemetetét ültet. Szólt arról is, hogy az erdőgazdálkodásban a jövőben stabilabb erdők kialakítása a cél. 
    Az eseményen Nepp Zoltán, a Lidl Magyarország beszerzési ügyvezető igazgatója elmondta: az áruházlánc vásárlói összefogással 25 millió forint támogatást gyűjtött össze, ami egymillió facsemete elültetését teszi lehetővé. A támogatást emlékfa-ültetéssel egybekötve kedden adta át a vállalat a Pilisi Parkerdő Zrt.-nek Valkón.

mti

fotó: www.parkerdo.hu

Galéria