2024.06.15, Szombat

GYED extra: szinte senki sem használja ki, érdemes utánajárni!

mti

2016.07.25. 10:20

Egyelőre csak minden ötödik jogosult veszi igénybe Magyarországon a 2014-ben bevezetett GYED extrát.

Jelenleg 38 ezer anyuka után igénylik a GYED extra nevű járulékkedvezményt, holott 190 ezer kisgyerekes anyuka dolgozik Magyarországon. A lehetőségre Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszteri tanácsadója hívta fel a figyelmet az M1 aktuális csatornán. „Fontos, hogy a kisgyerekes anyukákat foglalkoztató kkv-k szóljanak a könyvelőnek, hogy igénybe lehessen venni a kedvezményt” – fogalmazott a szakember.

Szalai Piroska elmondta, a versenyszféra foglalkoztatóinak több mint 73 százaléka kis- és középvállalkozás, ezen belül is 54 százalék mikro- és kisvállalkozás, többségük könyvelővel végeztetni a bérszámfejtést, a járulék elszámolását. Sokszor a könyvelő azért nem igényli a kisgyerekes foglalkoztatása utáni járulékkedvezményt, mert nem értesült arról, hogy az adott név mögött a kedvezményre jogosult munkavállaló van.

A tanácsadó arra is kitért, hogy a 2014-ben bevezetett GYED extrát igénybe vevő kisgyerekes anyukák száma megtízszereződött, 2016 első negyedévének végére számuk elérte a 23 ezret. Kifejtette: a GYED a gyerek féléves korától kétéves koráig tart, a kisgyerekes anyukák közül sokan már a gyerek kétéves kora előtt munkába állnak.

Szerinte a GYED alatt munkahelyre visszatérők nagyobb eséllyel tudnak a gyerek kétéves kora után, a GYES alatt is foglalkoztatottak maradni.

OrszágoscsaládtámogatásGYED