2024.03.28, Csütörtök

A hangjelzéses kereszteződések hiányára figyelmeztet egy vakvezető kutyaiskola

barathegyisegitokutya.hu

2017.04.27. 09:53

Több olyan lámpára van szükség, amely a látássérült embereknek hanggal is jelez a forgalmas kereszteződésekben. Az önkormányzatok, kórházak, rendelőintézetek közelében is hiányoznak a „beszélő” közlekedési lámpák – derült ki a Baráthegyi Vakvezető Kutyaiskola felméréséből.

Hirdetés

Április 27-én tartják a vakvezető kutyák világnapját, melyre a Baráthegyi Vakvezető Kutyaiskola figyelemfelhívó akcióval készült. Egy felmérés segítségével rámutattak, hogy melyek azok a közlekedési jelzőlámpás kereszteződések, ahol a látássérült emberek nem érzik magukat biztonságban, mielőtt a zebrára lépnek.

A felmérésben résztvevők közül többen inkább elkerülik a számukra veszélyes kereszteződéseket: azokat, ahol nincs hangjelzést adó közlekedési lámpa, vagy nem működik megfelelően. A látássérült emberek közlekedését a hangjelzést adó lámpák még abban az esetben is segítik, ha vakvezető kutya van az oldalukon. A fehér bottal és vakvezető kutyával közlekedők elsősorban a hangokra hagyatkoznak, amikor átkelnek a forgalmas utak gyalogátkelőhelyein, ezért több olyan jelzőlámpára van szükség, amely hangjelzéssel figyelmeztet arra, hogy mikor lehet és mikor tilos átmenni.

Bartus Barbara és Demi nevű vakvezető kutyája a zebrán, a fővárosi 1-es villamos Kőbányai út - Könyves Kálmán körúti megállójánál. (fotó: MTI)

Kiemelten fontos a többsávos és villamosközlekedéssel rendelkező kereszteződések gyalogátkelőhelyeinek hangosítása. A forgalmas útkereszteződések mellett elsősorban az önkormányzatok, kórházak, rendelőintézetek közelében lévő zebrákon van szükség a hangjelzésre.

 

A hangjelzéses kereszteződéseknél műszaki problémák is vannak

Bár kialakították, sok helyen mégsem működik a kereszteződésben a hangjelzés, vagy annyira halk, hogy nem lehet hallani a forgalom zajától.

A távirányítóval működő jelzések esetében - ahol a látássérült emberek meg tudják szólaltatni a hangjelzést adó közlekedési lámpákat és mozgólépcsőket – gyakori, hogy a gombnyomásra nem a távirányítóval megcélzott lámpa szólal meg, hanem egy a közelben lévő másik, sőt, gyakori az is, hogy egyetlen gombnyomásra egyszerre szólal meg több lámpa, plusz a BKK futár is beleszól.

A „beszélő” lámpákkal kapcsolatban sok esetben maguk az érintettek fordulnak a városi tömegközlekedésért felelős intézményekhez. A felmérésből kiderült hiányosságokról a Baráthegyi Vakvezető Kutyaiskola tájékoztatja az adott városokban működő illetékes intézményeket.

Országosközlekedéskutyavakok és gyengénlátók