2024.04.22, Hétfő

Padon fekvő hajléktalanként jeleníti meg Jézust a Budapesten átadott új szobor

MTI

2017.04.12. 10:37

Felavatták a Hajléktalan Jézus szobrát a VIII. kerületben. Az életnagyságú mű kanadai szobrász alkotása, korábban már több nagyvárosban is elhelyezték.

Hirdetés

A szokatlan Krisztus-ábrázolást Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek áldotta meg kedden. A bíboros az ünnepségen kiemelte: Jézus sok mindent vállalt, hogy kimutassa az emberek iránt érzett szolidáris szeretetét. Volt éhes és elítélt is, szenvedett fizikailag, és önként vállalta a hajléktalanlétet, amikor városról városra járva hirdette az evangéliumot. Egyszerre élte át a hajléktalansors nehézségét és küldetése nagyszerűségét. „E kettősséget kell észrevennünk minden emberben, így hajléktalan testvéreinkben is: egyrészt életkörülményeik súlyát, másrészt a bennük is meglévő emberi hivatás nagyszerűségét” - mondta a bíboros.

Az ember nagyságú bronzszobor Timothy Schmalz kanadai szobrász alkotása, 2013-ban helyezték el Torontóban. A szobor egy-egy másolatát azóta több nagyvárosban - többi között Londonban, Washingtonban, Madridban, Oklahomában és Rómában is - elhelyezték.

fotó: MTI

A budapesti szoborállítást egy baráti társaság és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kezdeményezte, költségeire a szeretetszolgálat szervezett gyűjtést.

A Hajléktalan Jézust megáldása után országjáró körútra viszi a máltai szeretetszolgálat, kiállítják Vácott, Kecskeméten, Pécsett, Veszprémben és Miskolcon is. A szobor előreláthatóan pünkösdkor érkezik vissza a fővárosba.

OrszágoshajléktalanszoborMagyar Máltai Szeretetszolgálat