2023.12.11, Hétfő

Műfészkek mentették meg a kipusztulástól a térség kerecsensólymait

MTI

2017.06.01. 13:26

Mintegy négyszáz mesterséges fészket helyezett el nagyfeszültségű távvezetékoszlopain az elmúlt 15 évben a MAVIR, ezekben veszélyeztetett madarak, főként kerecsensólymok fészkelnek.

Hirdetés

Komoly veszélye volt annak, hogy a kerecsensólyom eltűnik a Kárpát-medencéből, hiszen az 1980-as években mindössze 13-15 pár fészkelt az ország területén – idézte fel az M1 aktuális csatorna csütörtöki adásában Fidlóczky József, a Magyar Madártani Egyesület (MME) titkára. Elmondása szerint a sólyomfélék nem raknak fészket, ezeket más madaraktól foglalják el. Az MME harminc éve kezdett műfészkeket kihelyezni, ebben nagy segítségükre volt a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (MAVIR) kezdeményezése: a vállalat szakemberekkel és anyagilag is hozzájárul a munkához.

Berczelly Réka, a MAVIR szóvivője hozzátette, tizenöt éve működnek együtt az MME-vel. A kezdeményezés eredményeként ma már minden második magyarországi kerecsensólyom pár a MAVIR műfészkeiben fészkel, teljes biztonságban.

Egy fészket be is kameráztak, hogy napi 24 órában meg lehessen figyelni a fiókák növekedését. Ebben a fészekben most rekordszámú, öt fióka nevelkedik éppen - árulta el Berczelly Réka.

Fidlóczky József hangsúlyozta a kamerás megfigyelés fontosságát tudományos szempontból: így jól megfigyelhetővé válik például a táplálékbázis is. Noha a kerecsensólyom fiókák hamarosan kirepülnek, a fészket ilyenkor más fajok, általában a vándormadár kabasólymok foglalják el.

OrszágostermészetvédelemMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületfészek