2024.04.19, Péntek

Már több mint ezer magyar ízületi bajait gyógyították saját sejtjeivel

pestpilis.hu

2018.01.29. 16:16

Az eljárás után a betegek saját lábon távozhatnak, nem kell kórházban feküdniük, és a munkából sem esnek ki a lábadozás ideje alatt.

Hirdetés

Megtörtént a 350. páciens sajátsejtes ízületkezelése Magyarországon. Így összesen már több mint ezer váll-, csípő-, térd-, boka-, könyök- és csuklóízületet gyógyítottak 10 hazai klinikán az új eljárással - derült ki az úgynevezett Lipogems eljárás sajtóanyagából.

Az alig egy órás, helyi érzéstelenítéssel végzett beavatkozás során a beteg külső anyag nélkül, csupán a saját sejtjeinek felhasználásával kezelhető. A Lipogems eljárás után a betegek saját lábon távozhatnak, nem kell kórházban feküdniük, és a munkából sem esnek ki a lábadozás ideje alatt.


Miről szól az eljárás?

A sajátsejtes ízületi eljárást Dr. Carlo Tremolada, olasz száj- és plasztikai sebész 2010-ben dolgozta ki, eredetileg szépészeti célokra.

Idővel azonban rájött, hogy a zsírátültetéssel járó zúzódások csökkentek, a feldolgozott zsírszövet pedig regeneratív hatást gyakorolt a kezelt területre.

A módszer lényege, hogy a páciensről zsírleszívással kb. 20 perc alatt kinyert, tisztított és mechanikusan feldolgozott zsírszövetet ugyanazon eljárás során vissza is ültetik a kezelésre szoruló ízületbe. A gyógyulás így a páciens saját regeneratív sejtjei segítségével, külső anyag használata nélkül zajlik, egy egynapos, helyi érzéstelenítéssel történő beavatkozásban.

Országosegészségügy