2024.07.23, Kedd
2018 volt a legmelegebb év Magyarországon
patch.com

2018 volt a legmelegebb év Magyarországon

MTI

2019.01.07. 15:47

A globális felmelegedést meghaladó értéket mutat a hazai felmelegedés, melynek legmeghatározóbb jellemzői a szélsőségek – mind hőmérsékletben, mind csapadékmennyiségben.

Az 1901 óta vezetett mérések szerint 2018 lett a legmelegebb év Magyarországon, a felmelegedés a globális melegedésnél is nagyobb mértékű - derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzéséből.


Nyári meleg volt ősszel is

A tavalyi év középhőmérséklete országos átlagban 11,99 °C volt. Ez az 1981 és 2010 közötti normál értéket 1,66 °C-kal múlja felül.  A tavalyi év rendkívül enyhe januárral kezdődött, az év során csak a február és a március volt hidegebb a sokéves átlagnál, majd ezt meleg április és május követte. Míg az első tavaszi napon mínusz 24,6 °C rögzített az automata Sátorhelyen, a tavasz utolsó napján már 32,9 °C volt Sajópüspöki állomáson. Összességében a 3. legmelegebb tavasz volt a tavalyi.

A nyári hónapok közül az augusztus került be a legforróbb augusztusok sorába – a 4. helyre, ősszel pedig októberben alakult jóval átlag felett a hőmérséklet.

Az ősz is rekordközeli volt, 1901 óta a 2. legmelegebb ősz volt a tavalyi, amit jól mutat az is, hogy szeptember elején még nyári meleg volt.


Szélsőséges volt a csapadékmennyiség is

A csapadékviszonyokat tekintve a tavaszi hónapok változatosan alakultak. Míg március csapadékosabb volt a szokásosnál, addig májusban, de főként áprilisban jelentős volt a csapadékhiány. Március a 3. legcsapadékosabbnak, míg április a 6. legszárazabbnak bizonyult 1901 óta.

A nyári csapadék jellemzően szélsőséges időbeli és térbeli eloszlással érkezett. Heves esőzések során több településen, egy-egy napon a szokásos havi csapadék többszöröse hullott, ugyanakkor az északkeleti országrészben augusztusra már csapadékhiány alakult ki.        

Az év utolsó hónapja az átlagosnál szárazabb volt, így összességében átlag körüli: 589,9 milliméter csapadék hullott országos átlagban. A 10 legmelegebb év közül 8 az ezredforduló utáni évek közül került ki. Magyarországon a melegedés mértéke a múlt század elejétől 1,23 fok, ami a globális felmelegedés szintjét is meghaladja.

Országosidőjárás