2024.04.19, Péntek
Több mint negyedmillióan töltötték ki az állatvédelmi online párbeszédet
illusztráció - Envato

Több mint negyedmillióan töltötték ki az állatvédelmi online párbeszédet

MTI

2021.03.10. 12:07

Nagy sikerrel zárult a mintegy egy hónappal ezelőtt indított online állatvédelmi felmérés, 260 ezernél is többen mondták el véleményüket.

Hirdetés

Az Agrárminisztérium és a Miniszterelnöki Kabinetiroda által indított online felmérés alkalmával Nagy István agrárminiszter úgy fogalmazott, hogy az állatvédelem talán még soha nem kapott akkora figyelmet, mint a XXI. században, így az eszközöknek is huszonegyedik századiaknak kell lenniük. A tárcavezető szerint a kitöltések kiemelkedő száma a társadalmi összefogás súlyát mutatja és rendkívüli lehetőség előtt áll a terület.

Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott elmondta, hogy a „Közös ügyünk az állatvédelem” elnevezésű online felmérés alkalmával 262 772-en mondták el véleményüket, akiknek ezúton is köszöni, hogy időt szántak a kérdőív kitöltésére.

Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos rámutatott, hogy az állatvédelem területén meglévő kihívásokat csak közösen tudjuk megoldani. Tudni kell, melyik kikötő felé tartunk, mielőtt be akarjuk fogni a jó szelet, amely odarepít, ezért a problémák megoldásánál kulcsfontosságú lesz az együttműködés és a szakmai megközelítés.

 

A felelős állattartásra való nevelést már kisgyermekkorban el kell kezdeni

  • A kérdésekre adott válaszokból kirajzolódik az igény az állatmenhelyek és az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetek támogatására, ugyanis a válaszadók 97,9 %-a ért ezzel egyet.
  • Egyhangú véleményként fogalmazódott meg, hogy a felelős állattartásra való nevelést már kisgyermekkorban el kell kezdeni, a kitöltők 99,4%-a szerint.
  • A hatóságok szigorúbb fellépését 98,5 %, egy országos ivartalanítási program szerepének jelentőségét 96,4%, a kóbor kutyák befogásának megreformálását pedig 97,2 % támogatja.
  • Az állatok sérelmére elkövetett cselekmények miatt indított eljárásban a bántalmazott állatok sorsának mielőbbi rendezésével 98,6% ért egyet.
  • A véleményadók 97,8% úgy gondolja, hogy megoldást jelenthet, ha a „három csapásként” ismert büntetőjogi szabályozás mintájára, szigorúbban büntetnék azt, aki többször is állatkínzást követ el.
  • A tiltott állatviadalokon való részvételt 99,7% büntetné.
  • Egy haszonállatok számára létrehozott menhely alapítását 95,5% tartja jó ötletnek.
  • Az Országos Állatvédelmi és Állatjóléti Tanács működésének társadalmasítását pedig 96,4% tartja célszerűnek.
  • Ütközőpontként jelenik meg a pirotechnikai eszközök engedélyezésének megreformálása (91,1%) és a cirkuszi vadállatok szerepeltetésének betiltása (86%).
  • 98% időszerűnek látja a Nemzeti Állatvédelmi Program megújítását.

 

Az online felmérés során beérkezett észrevételek és javaslatok beépülnek a Nemzeti Állatvédelmi Programba, amelynek megvalósításában hangsúlyos szerep jut majd az Országos Állatvédelmi és Állatjóléti Tanácsnak is.

 

OrszágosAgrárminisztériumállatvédelem