2024.05.22, Szerda
Felpezsdítheti a lakáspiacot az szja-visszatérítés az egyik ingatlanportál szerint
Illusztráció/pixabay.com

Felpezsdítheti a lakáspiacot az szja-visszatérítés az egyik ingatlanportál szerint

mti

2022.02.14. 15:39

Fellendítheti a használt lakások forgalmát az szja-visszatérítést, amelyet a gyermekes családok február közepén kapnak meg.

Az ingatlan.com portál az országos kínálat alapján azt vizsgálta, mennyi pénzre van szükség egy 12 négyzetméteres szobával nagyobb lakás megvásárlásához. Az MTI-hez eljuttatott közlemény idézte Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét, aki elmondta, sokan költenék a befolyó extra pénzt lakhatásra. 

Felidézte, a tavaly őszi felmérésükben a válaszadók 40 százaléka mondta azt, hogy lakásra költenék az szja-visszatérítést. A költözést tervező családok túlnyomó többsége a meglévő ingatlana eladásából befolyó összeget forgatná be a következő otthonába.

Az ingatlan.com adatai szerint a megyeszékhelyek között jókora eltérések vannak, 5 százalékos áralkuval számolva plusz egy szoba ára Veszprémben 7,96 millió forint, Győrben, Debrecenben, Székesfehérváron, Szegeden, Tatabányán pedig 5,64-7,64 millió forintba kerülhet. Ezzel szemben egy 12 négyzetméteres szoba megvásárlásához Zalaegerszegen 4,99 millió forint, Békéscsabán 3,97 millió forint, Salgótarjánban pedig 2,64 millió forintra van szükség.

Budapesten február közepén a használt lakások átlagos négyzetméterára 854 ezer forintot tett ki a kínálatot tekintve. Egy 12 négyzetméteres szobával nagyobb lakásba történő költözéshez 12,4 millió forintra lenne szükség, de a mostani piacon 5 százalékos áralkuval érdemes kalkulálnia a vevőknek. Ezt figyelembe véve 11,8 millió forintból lehet egy plusz szobát megvenni. A kerületek között ugyanakkor jelentős eltérések vannak: a XI. kerületben 11,1 millió forinttal érdemes kalkulálniuk a vevőjelölteknek, a XIII.-ban 10,4 millió forinttal, a VIII.-ban 8,6 millióval.

OrszágosingatlanárakingatlanpiacSzegedSzékesfehérvárGyőrTatabányaVeszprém