2024.04.28, Vasárnap
Agrometeorológia: napos, meleg, száraz idő segíti a nyári növények érését
Illusztráció, unslpash.com

Agrometeorológia: napos, meleg, száraz idő segíti a nyári növények érését

MTI

2023.08.18. 10:00

A héten még szórványosan lehetnek záporok, zivatarok, majd a jövő hét nagyobb részében többnyire napos, meleg, száraz idő segíti a nyári növények érési folyamatait - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat agrometeorológiai elemzésében.

Hirdetés

Azt írták, az elmúlt egy hétben csak elszórtan fordultak elő záporok, zivatarok, ráadásul éppen az Alföld középső részein esett a legtöbb eső, ahol a legnagyobb szükség volt rá. A talaj a hónap eleji kiadós esők után sokat száradt az elmúlt napokban, de a felső 20 centiméteres réteg csaknem országszerte megfelelő mennyiségű nedvességet tartalmaz. A mélyebb rétegek már nem mutatnak ilyen kedvező képet: az Alföld jelentős részén kritikushoz közelien száraz a talaj, aszályos területek is ott fordulnak elő.

Az elemzés szerint a kukorica sokfelé szépen fejlett, augusztus első hetének bőséges csapadéka országszerte jót tett a többnyire a teljes érés állapotában járó állományoknak.

Békés vármegyében kevesebb esőt kaptak a növények a tenyészidőszakban, így arrafelé vannak gyengébben fejlett táblák is, a Hajdú-Bihar vármegyei Mikepércs térségében pedig látni jégverte állományokat. A napraforgó az érés kezdeti állapotában van, jellemzőek a jól fejlett állományok.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a hét legvégéig még elszórtan kell záporokra, zivatarokra számítani, majd a jövő héten csütörtökig-péntekig csökken a csapadékhajlam és többnyire napos, száraz, meleg időjárás várható.

Az Alföldön az aszályos területek további növekedése várható. A hőmérséklet nem változik számottevően, marad a kánikula 28-35 fok közötti csúcshőmérséklettel. Az augusztus 20. körüli szokásos lehűlés idén késik, talán el is marad, azonban az éjszakák gyorsan, naponta 3-4 percet hosszabbodnak, így a hajnalok már a legtöbb helyen felfrissülést hoznak - írták.

OrszágosOrszágos Meteorológiai Szolgálatnövénytermesztés